GGD Midden Nederland


Persbericht

Revius Lyceum (Wijk bij Duurstede) wint Actie Tegengif

Leerlingen winnen wedstrijd door een half jaar niet te roken

Zeist, 22 mei 2007. Klas F13 van het Revius Lyceum uit Wijk bij Duurstede is gekozen tot Actie Tegengif winnaar van de provincie Utrecht in de categorie HAVO/VWO. Actie Tegengif is de niet-roken wedstrijd voor eerste- en tweedeklassers waarbij zij met elkaar afspreken om gedurende een half jaar niet te roken. In totaal hebben 3.524 klassen met ruim 88.000 scholieren zich voor deze wedstrijd opgegeven. De provincie Utrecht deed mee met 111 klassen, waarvan 67 succesvol de eindstreep hebben gehaald! De klas wint hiermee een dag naar attractiepark Walibi World en maakt kans op de landelijke hoofdprijs: een Meet & Greet met een bekende Nederlander.

De Wedstrijd
Actie Tegengif is een klassikale niet-roken wedstrijd voor alle eerste - en tweede klassen van het voortgezet onderwijs. Deelnemende klassen gaan de uitdaging aan zes maanden niet te roken. Hiervoor hebben ze klassikaal, in november 2006, een contract ondertekend. Daarnaast hebben de klassen ook nog een originele cartoontekening rond het thema `niet roken' ingezonden. Klassen, waarvan het aantal rokers in de klas is gedaald of gelijk gebleven gedurende de wedstrijdperiode, komen in aanmerking voor de prijzen. Klas F13 is door de originele cartoontekening met de duidelijke boodschap `niet-roken is cool' in de prijzen gevallen. Daarvoor is de klas vandaag (22 mei) overvallen door een medewerker van de GGD Midden-Nederland, Corine van Dijk. Zij heeft de klas blij gemaakt met de mededeling dat zij provinciewinnaar zijn in de categorie HAVO/VWO.

De prijsuitreiking
Er zijn twee wedstrijdcategorieën: vmbo/praktijkschool en havo/vwo. In beide categorieën is een provincieprijs en een landelijke hoofdprijs te winnen. Alle provinciewinnaars gaan op zaterdag 9 juni a.s. naar Walibi World. Daar worden tijdens de finale de landelijke hoofdprijswinnaars per categorie bekend gemaakt. De hoofdprijs is voor beide categorieën een Meet & Greet met een bekende Nederlander. Omdat de wedstrijd in meerdere landen wordt gehouden, maken de hoofdprijswinnaars ook nog kans op de Europese hoofdprijs: een weekend naar Berlijn met de klas.

Het doel
Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. De meeste rokers beginnen met roken tussen hun 12e en 14e levensjaar. Hoe jonger ze beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. De Actie is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over de gevolgen van roken en oefenen in het nee-zeggen tegen een sigaret. Ook het invoeren van een helder rookbeleid op school wordt binnen Actie Tegengif gestimuleerd.

Het project
Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de `The Smokefree Class Competition'. Aan dit project doen naast Nederland ook België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje en de Tsjechische Republiek mee. De Actie wordt in Nederland gecoördineerd door STIVORO en wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie.

Kijk voor meer informatie ook op www.actietegengif.nl of www.STIVORO.nl.


---- --