Ingezonden persbericht


Persbericht

Debat in Sofitel The Grand met 11 topkoks groot succes

Stars, Food & Art
What's cooking in Amsterdam?
Amsterdam, 12 mei 2007

Een Frans-Nederlands culinair evenement vond plaats op 11 en 12 mei 2007. De initiatiefnemer was de directie van hotel Sofitel The Grand in Amsterdam in samenwerking met Lise Goeman Borgesius, culinair journalist en auteur. Daarbij werden twee diners en een debat georganiseerd met elf chefkoks die samen niet minder dan 18 Michelin-sterren vertegenwoordigden. Het programma in Sofitel The Grand vond plaats in samenhang met gastronomisch getinte activiteiten in het Franse culturele instituut Maison Descartes.

Op zaterdagmorgen namen bijna alle meesterkoks deel aan een debat waarbij zij hun meningen konden ventileren over de trends in en de evolutie van de gastronomie in hun respectievelijke moederland en in Europa in het algemeen. De belangrijkste conclusie was daarbij, dat de meesterkoks het ondanks de verschillen in leeftijd en nationaliteit eens waren over de essentiële elementen binnen de gastronomie: de passie en persoonlijkheid van de meesterkok en de hoogste kwaliteit in ingrediënten zijn nodig om hun klanten de allerbeste gerechten voor te schotelen.

Een noemenswaardige gedachtengang over de beste producten ter wereld werd opgetekend uit de mond van Cees Helder: "Ik denk dat we ons heil in Vancouver moeten gaan zoeken. Het gaat moeilijk worden om werkelijk uitmuntende ingrediënten te vinden (bedoeld werd in het Europa van vandaag). Vind maar eens een turbot die meer dan vier kilo weegt, dat wordt een moeilijk verhaal."

Aan Albert Roux werd een vraag gesteld over zijn stelling 'Geen innovatie zonder traditie'. "Tja, dat gaat gewoon niet. Je hebt een basis nodig van waaruit je kunt gaan vernieuwen. Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar natuurlijk gaat het in de eerste plaats om de ingrediënten."

Het debat werd in goede banen geleid door de vooraanstaande Franse culinaire journalist Nicolas de Rabaudy in samenwerking met Alain Caron, meesterkok en culinair expert in Nederland.

Op vrijdagavond en zaterdagavond vonden twee gastronomische diners plaats. Daarbij kwamen alle meesterkoks met een totaal van 18 Michelin-sterren voor het allereerst samen. Hoewel de meesten elkaar nog nooit hadden ontmoet, kookten de chefs in perfecte harmonie: elke kok bereidde zijn eigen signatuurgerecht als onderdeel van de twee vijfgangendiners.

Een van de hoofdsponsoren, Michel de Vibraye, algemeen directeur en countrymanager van BNP Paribas, vervatte het algemene gevoel van de gasten: "Dit evenement is een soort première voor Nederland. Zoveel topkoks met een melkweg aan Michelin-sterren uit Frankrijk en Nederland die in zo'n geweldige sfeer samen met hun vak bezig waren." Zowel de chefkoks als de gasten zeiden graag bereid te zijn weer mee te doen als het evenement volgend jaar opnieuw zou worden gehouden.

De avonden werden nog verder opgeluisterd door de uitzonderlijke tafeldecoraties van innovatieve Nederlandse en Franse ontwerpers en de menu's, die speciaal voor deze gelegenheid waren gecreëerd door de kunstenaar François Gervais en ondertekend werden door alle meesterkoks.

Ter afsluiting van de twee gastro-avonden werden de originele oliedoeken van de menu-illustraties geveild voor het goede doel, de christelijke stichting 'Oudezijds 100', die ook een deel van de opbrengsten van de diners mocht ontvangen.


---



Ingezonden persbericht