Gemeente Meppel


Postbus 501
7940 AM Meppel
Stadhuis Grote Oever 26
tel. (0522) 850500

Informatiebijeenkomst inburgering (22-5-2007)

Maandag 21 mei werd in het Stadhuis een informatiebijeenkomst over inburgering gehouden. Meer dan 70 belangstellenden kwamen af op een uiteenzetting over de wet inburgering en een informatiemarkt van organisaties als Welzijn Meppel, het Drenthe College, het vrouwenbestuur van de Marokkaanse Vereniging, de Allochtonenwerkgroep en Kleurrijk Meppel. Van de ronde voor individuele vragen werd veel gebruik gemaakt.

Wethouder Ko Scheele hield een inleiding onder de titel inburgering & integratiebeleid anno 2007:

âGeen lijstjes, maar venstersâ

Een vreemde titel voor een verhaal, maar daar kom ik graag nog op terug.

Dames en heren, hartelijk welkom op deze avond.

Alle gesproken tekst wordt vanavond ook u vertaald. Daarom heet ik graag de tolken nog extra welkom. Hoezeer ik uw werk ook waardeer, ik hoop natuurlijk dat we volgend jaar geen gebruik meer hoeven maken van uw diensten.

Vanavond gaat het over inburgeren.

Waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?

Als u in een vreemd land verblijft, is het prettig als u zich welkom voelt.

Daarbij hoort het contact met andere mensen.

Pas als u de taal spreekt, is dat voldoende mogelijk. Alleen om die reden, loont het al om in te burgeren. Inburgeren is immers de opmaat om meer te doen met uzelf en zo ook meer te doen met Meppel. Het verhoogt uw aantrekkelijkheid voor de arbeidsmarkt maar u kunt ook zonder taalbarrières deelnemen aan een veelheid van activiteiten.

Omdat uw welzijn ook voor de Nederlandse samenleving van groot belang is, is hiervoor die wet van kracht geworden: de Wet inburgering.

Graag willen wij u hier vanavond meer over vertellen.

De rijksoverheid heeft u de verplichting opgelegd om in te burgeren.

Naast dat het een verplichting is, biedt het u ook mogelijkheden. Ik wil graag met u verder kijken de toekomst in. Inburgering kan zo leiden tot integratie. Ik vraag u hierbij niet om u helemaal aan te passen aan de Meppeler samenleving en uw eigen cultuur op te geven. Ik wil u juist vragen om samen met de autochtone bevolking te leven in deze mooie gemeente.

Integratie is te herkennen aan participatie. Integratie is volgens mij ook pas geslaagd als we elkaar niet alleen kunnen treffen op de arbeidsmarkt, maar als we ook in het maatschappelijk leven samen op kunnen trekken. Samen participeren in en meedoen aan die Meppeler samenleving. Samenleven in die samenleving uit zich in:


-Als vaders en moeders van verschillende afkomst uw kinderen aanmoedigen langs de lijn op het voetbalveld.


-Deelnemen aan of kijken naar de jaarlijkste voorstelling van de toneelvereniging.


-Uw muzikale bijdrage leveren aan één van de orkesten of koren in Meppel.

Om u de handvaten te kunnen geven voor deze integratie werkt de gemeente Meppel gelukkig samen met verschillende organisaties en verenigingen, waarvan u hier vanavond een aantal kunt treffen. Zij ontwikkelen activiteiten waaraan u kunt deelnemen, maar waarvoor u ook uw omgeving kunt stimuleren om deel te nemen.

Ook ontstaan er spontane initiatieven. De serviceclub Zonta Over de Reest zet op dit moment bijvoorbeeld een vrouwennetwerk op met het doel activiteiten te organiseren die de integratie in de lokale samenleving en de zelfstandigheid van vrouwen kan bevorderen. Sollicitatietrainingen, een EHBO-cursus, kookcursussen; ze worden vanaf juni al aangeboden.

Als u al langer in Nederland woont, spreekt u misschien al een beetje Nederlands. Dat is goed voor u, voor uw familie, en voor Meppel.

Als u weet hoe het er in Nederland aan toe gaat en hoe we in Nederland met elkaar samenleven dan worden uw mogelijkheden nog vergroot.

Dan kunt u wellicht een betere baan krijgen en u kunt uw kinderen beter helpen, bijvoorbeeld met huiswerk.

Ik begon mijn verhaal zojuist met de opmerking âgeen lijstjes, maar venstersâ. Bij de inburgering wordt al snel gesproken over lijstjes van eisen waar aan men moet voldoen. Ik zie dat anders. Vanochtend mocht ik de certificaten uitreiken aan de Meppelers die hun inburgeringscursus met goed gevolg hadden afgerond. Een feestelijke gebeurtenis die we vast hebben gelegd op een foto. De deelnemers ontvangen de foto binnenkort in een lijstje. Een feestelijke omlijsting bij een goed resultaat.

Het behalen van de inburgeringscursus is ook een gebeurtenis om in te lijsten! Waarom? Het opent de vensters naar integratie! Een blik op de ingelijste foto is een blik op de toekomst. Geslaagd! Nu kan ik verder! Een toekomst vol vertrouwen, zoals John Pol het ook verwoordt in een mooi gedicht.

Integratie?

Ik zag ze gaan, ik zag ze lopen,

de éne bezig haar hoofddoek dicht te knopen..

D'ander leek zwaar getatoeëerd,

zelfs haar haren waren verkeerd,

een mengeling van punk en rock,

veel zwart, een hemd met motief uit blokâ¦

Het meisje der Islam met ingetogenheid bekleed,

`t was bij die ander vergeleken, totaal niet westers gekleed..

Eenvoudig, een jurk over haar broek toch maar,

de hoofddoek bedekt naast

haar voorhoofd ook haar haarâ¦

Maar toch, ze waren samen één,

samen gingen ze ergens heenâ¦

Misschien naar school, of naar concert,

misschien uit eten, iets van shoarma,

of misschien toch snert,

Nee, dat zal niet gaan,

dan zou de integratie vast doorslaanâ¦

Vrolijk lachend, vrolijk blij,

liepen zij, daar zij aan zijâ¦

De gedachte dringt zich hierbij in mijn hoofd,

integratie is samen gaan, dus doen wat je beloofd.

Die ander blijvend respecterend,

misschien van die ander`s cultuur wat lerend..

Openstaand, nooit terughoudend,

niet negatief, doch slechts opbouwend..

Met verbazing keek ik naar twee jonge vrouwen,

twee absoluut verschillende culturen,

beidend kijkend naar elkaar,

dit schept een toekomst vol vertrouwenâ¦

Integratie, begint toch gewoon bij jezelfâ¦.

Zo willen we het ook beleven in Meppel.

U merkt wel: met uw inburgering wordt veel mogelijk. Ik wil u dan ook van harte uitnodigen om hier aan deel te nemen en ook Mee(r) te doen met Meppel.