Gemeente Lingewaard


Lingewaard.nl gooit hoge ogen bij Advies Overheid.nl

De nieuwe gemeentelijke website is op de landelijke ranglijst van Advies Overheid.nl op een haar na de grootste stijger. Alleen de website van de gemeente Enkhuizen stuwde nog verder omhoog dan www.lingewaard.nl. Onze sterk vernieuwde website is met stip gestegen van de 335ste naar de 111ste plaats. Een van de belangrijkste oorzaken is de verbetering van de digitale dienstverlening. Naast een nieuw gezicht en extra navigatie- en zoekmogelijkheden, biedt de site ook digitaal diensten aan. De verbeteringen hebben zich nu al in de praktijk bewezen. Verschillende burgers gebruiken reeds hun DigiD om in te loggen op de gemeentelijke website.

Het huidige kabinet streeft er naar om eind 2007 zoveel mogelijk informatie en diensten via het internet beschikbaar te stellen. Om dat te realiseren heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het programmabureau Advies.Overheid.nl in het leven geroepen. Zij hebben de opdracht om overheden te stimuleren en te ondersteunen bij het online brengen van informatie. Via de "Overheid.nl Monitor" houdt zij de stand van zaken rondom de ontwikkeling van de websites van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries bij. Hierbij wordt gekeken naar criteria als gebruiksvriendelijkheid, transparantie, actualiteit en gepersonaliseerde dienstverlening. De resultaten bepalen de ranglijst.

Bereikbaar
Een van de belangrijkste doelstellingen van www.lingewaard.nl is om gemeentelijke diensten langs digitale weg aan te bieden. Voor aanvragen van diensten hoeft de burger de deur niet meer voor uit. De gemeente is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Ook voor vragen of klachtenmeldingen! Een snelle beantwoording van e-mails heeft bij gemeentebestuur een hoge prioriteit.

Het digitale loket van Lingewaard biedt reeds verschillende mogelijkheden. Zo hoeft men voor uittreksels van het Gemeentelijke Basis Administratie en Burgelijke stand niet meer uit de deur uit. Zo ook voor een verhuisbericht. De gemeente Lingewaard streeft ernaar om het aantal diensten de komende maanden verder uit te breiden. Binnenkort wordt aangifte van hondenbelastingen en melding voor het ophalen van grofvuil via de website mogelijk gemaakt.

Behalve de digitale dienstverlening is ook het informatieve deel, de vormgeving en het menustructuur op de schop gegaan. Het onderhoud wordt uitgevoerd door diverse webredacteuren die per afdeling de actualiteit in de gaten houden. Een wegomleiding bijvoorbeeld staat onder de noemer Werk aan de Weg altijd op de website. Gewijzigde openstelling van de gemeentewinkel staan altijd op de website. De vernieuwde website biedt ook uitgebreide raadsinformatie. Webbezoekers kunnen, behalve de agendas van openbare vergaderingen, ook alle raadsstukken bekijken.