Gemeente Dongen


Gemeente en bedrijven ondertekenen overeenkomst tot garantstelling glasvezelproject Tichelrijt

De gemeente Dongen staat samen met vijf bedrijven op Tichelrijt voor drie jaar garant voor de aanleg van een open glasvezelnetwerk op dit bedrijventerrein. Op dinsdag 22 mei ondertekenen wethouder Joop Velthoven, leverancier Fastfiber en de bedrijven Van Wanrooij BV, Bouwbedrijf Osdo BV, Dongen Pallets, Trobas Gelatine BV en Van Loon Elektrotechniek de overeenkomst tot garantstelling. De bijeenkomst zal op een bijzondere en toepasselijke wijze worden geopend.

De gemeente Dongen staat in het project garant voor maximaal 30.240 euro. De bedrijven staan voor hetzelfde bedrag garant. Al ruim twee jaar wordt aan de voorbereiding van het open glasvezelnetwerk gewerkt. Het bedrijf Fastfiber legt het netwerk aan. Met Fastfiber is afgesproken dat bij een hoger rendement van het netwerk en bij een beroep op de garantstelling het betaalde bedrag zal worden terugbetaald.

Kwaliteitsverbetering
Het aanleggen van een open glasvezelnetwerk vloeit voort uit de samenwerking tussen de gemeente en Vereniging Industrieel Contact Dongen (VICD). Beide partijen hebben een Revitaliseringslan gemaakt voor het bedrijventerrein en hebben daarnaast besloten drie grote projecten op te pakken, waaronder glasvezel.

In de stuurgroep Revitalisering Tichelrijt praten we al lange tijd over de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het is voor ons allemaal een kans om de kwaliteit en de concurrentiepositie van het bedrijventerrein aanzienlijk te verbeteren, aldus wethouder Joop Velthoven. Glasvezelnetwerken vormen de basis voor een slagvaardig ondernemersklimaat, innovatie en continuïteit. Dat vijf ondernemers zich samen met de gemeente garant willen stellen is bijzonder. Daarnaast nemen 26 bedrijven deel aan het glasvezelproject. We hopen uiteraard dat dit aantal stijgt als het netwerk er eenmaal ligt.

Tichelrijt
Bedrijventerrein Tichelrijt is ongeveer 110 hectare groot en telt ongeveer 95 bedrijven. Veel bedirjven hebben een nationale of internationale afzetmarkt. De gevestigde bedrijven bieden samen werkgelegenheid aan ongeveer 2.500 mensen. Het bedrijventerrein heeft in de afgelopen jaren een sterke concurrentiepositie weten te verwerven. De gemeente Dongen zoekt naar mogelijkheden om het bedrijventerrein in de toekomst verder te kunnen uitbreiden.

Fastfiber
Het open glasvezelnetwerk biedt het bedrijfsleven ongekende mogelijkheden. Vergaderingen kunnen van achter het bureau worden gedaan en processen kunnen vanaf afstand worden beheerst. De capaciteit van glasvezel is ongekend groot waardoor enorme bestanden en bedrijfsinformatie online beschikbaar kunnen worden gesteld. Via glasvezel kan sneller en beter worden gecommuniceerd. Je kunt bijvoorbeeld een industrieterrein beter beveiligen, aldus Erik Kamps, directeur van Fastfiber. De beelden van beveiligingscameras hebben dvd-kwaliteit, zodat een inbreker herkenbaar is en direct actie ondernomen kan worden. Dit kan vaak voordat de inbraak heeft plaatsgevonden..

Laatst gewijzigd: 16-5-2007