Nieuw-Vlaamse Alliantie


Frieda Brepoels: Vijf voor twaalf om wereldwijd verlies biodiversiteit tegen te gaan (22/05/07)

Naar aanleiding van de Internationale Dag van de Biodiversiteit 2007, stemt het Europees Parlement vandaag een verslag waarin dringende en gecoördineerde inspanningen gevraagd worden om de biodiversiteit te beschermen. Ook neemt het Europees halfrond een verslag aan over LIFE+, hét instrument voor de bescherming van het milieu, waarvan - op aandringen van het EP - 50% naar projecten voor het behoud van de biodiversiteit gaat.

In 2001 spraken de Europese staatshoofden en regeringsleiders af om tegen 2010 de achteruitgang van de biodiversiteit in de EU een halt toe te roepen. Frieda Brepoels, lid van de Milieucommissie, zegt dat het vijf voor twaalf is willen we die doelstellingen halen.

Frieda Brepoels: "Er rest ons nog slechts drie jaar en nog een zeer lange weg te gaan. De verscheidenheid aan dier- en plantensoorten gaat wereldwijd steeds sneller achteruit. De initiatieven die in het verleden werden genomen zetten weinig zoden aan de dijk door een gebrek aan politieke wil én financiële middelen. Het is nu tijd voor grootschalige, gecoördineerde én dringende actie."

Het Europees Parlement vraagt dat de zorg voor biodiversiteit op alle terreinen in de beleidsvorming zou worden geïntegreerd ; de lidstaten moeten de middelen die beschikbaar zijn in het kader van EU-programma"s zoals het CAP, CFP, de cohesie- en structuurfondsen, LIFE+ en het Zevende kaderprogramma maximaal benutten en bij de herziening van het EU-budget voor 2008-2009 moet grotere aandacht besteed worden aan de beschikbaarheid van EU-fondsen voor de bescherming van de biodiversiteit."

Verder wijst Brepoels erop dat het succes van de strijd voor het behoud van de biodiversiteit ook afhangt van de mate waarin de hele samenleving actief betrokken wordt. Het Limburgse initiatief om dieren- en plantensoorten te adopteren is een goed voorbeeld van een concreet actieplan dat ook elders in de EU kan toegepast worden.

Frieda Brepoels: "90% van de Vlaamse soorten komen in Limburg voor en heel wat bedreigde soorten komen enkel nog in Limburg voor. Vorig jaar namen alle 44 Limburgse gemeenten hun verantwoordelijkheid door elk een bedreigde soort te adopteren. Voor elke soort werd een actieplan opgesteld met concrete maatregelen én een apart budget. Het actieplan omvat ook een educatief - en communicatiegedeelte om de plaatselijke bevolking nauw te betrekken bij het project en bewust te maken van het bredere probleem van het verlies aan biodiversiteit. Een uitstekend voorbeeld hoe Europese maatregelen op het terrein tot tastbare resultaten kunnen leiden."

Auteur:
Europees Parlementslid N-VA
Frieda Brepoels

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
E-post: fbrepoels@europarl.eu.int
Url: www.friedabrepoels.eu