Nationaal praktisch fietsexamen noodzakelijk op alle basisscholen

21.05.2007 / 11:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Veilig verkeer nederland

Veilig verkeer nederland

Huizen, 21 mei 2007 - Op 22 mei vindt voor de 75ste keer het nationale fietsexamen van Veilig Verkeer Nederland plaats. Het fietsexamen is van essentieel belang voor de voorbereiding van jongeren in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland vindt het dan ook onbegrijpelijk dat maar 60% van de leerlingen die schriftelijk examen hebben gedaan, ook deelneemt aan het praktijkexamen, terwijl de positie van jongeren en kinderen in het verkeer juist is verslechterd. Veilig Verkeer Nederland vindt dan ook dat zowel het praktische als het schriftelijke verkeersexamen een minder vrijblijvend karakter moet krijgen. Een centraal landelijke toets zoals de CITO-toets is dan ook noodzakelijk. Het examen stimuleert (praktische) verkeerslessen op school en het oefenen in de praktijk door ouders.

Meer verkeersdoden onder kinderen
Verkeersongevallen zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 13 tot 15 jaar. In 2006 was weer sprake van een forse stijging onder jongeren in de leeftijd 12-15 jaar van 16 naar 25 doden. Daarnaast was er een stijging onder kinderen jonger dan 12 jaar van 19 naar 21 doden. Om deze reden vindt Veilig Verkeer Nederland dat het Praktisch Verkeersexamen niet los te koppelen is van het Schriftelijk Verkeersexamen dat in april al heeft plaatsgevonden. De komende tijd wil Veilig Verkeer Nederland achterhalen waarom praktische verkeerseducatie en deelname aan het Praktisch Verkeersexamen achterblijven bij de theorie.

Half uur per week
Het Verkeersexamen - zowel theorie als praktijk - wordt al 75 jaar met succes georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland vindt het zorgelijk dat basisscholen steeds minder tijd besteden aan verkeerslessen, ondanks dat het verkeer in ons land steeds drukker en complexer wordt. Kinderen weten daardoor weinig van de regels en lopen extra risico als ze de weg op gaan. Veilig Verkeer Nederland wil dat basisscholen een half uur per week vrijmaken voor theoretische en praktische verkeerslessen, om zo op een structurele manier kennis, vaardigheden en houding in het verkeer bij te brengen.

Gürkan Küçüksentürk
Op 22 mei om 8:45 uur vindt op het parkeerterrein van winkelcentrum De Huesmolen te Hoorn (Noord-Holland) de aftrap van het examen plaats. Soapster Gürkan Küçüksentürk van 'Onderweg naar morgen' verricht samen met Joop Goos (directeur Veilig Verkeer Nederland), Cees van der Maat (Verkeerswethouder van Hoorn) en enkele opa's en oma's de aftrap van de 75-ste editie van het Praktisch Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Leerlingen uit basisschoolgroepen 7 en 8 doen hieraan mee.

12 miljard euro per jaar
Veilig Verkeer Nederland is een maatschappelijke organisatie met burgers als natuurlijke achterban. Voor veel mensen is verkeersonveiligheid een dagelijkse zorg. Hun ongerustheid is ook de zorg van Veilig Verkeer Nederland. Veilig Verkeer Nederland doet wat aan die bezorgdheid door vraaggericht en samen met mensen oplossingen te realiseren voor meer veiligheid. Via inhoudelijke sporen wil Veilig Verkeer Nederland haar doelen bereiken: beleidsbeïnvloeding en onderzoek, voorlichting, educatie, communicatie en acties. Verkeersonveiligheid kost ons land maar liefst 12 miljard euro per jaar.


---


Noot voor de redactie,