Project Gemeente Westland

winkelcentrum De Tuinen
Sterrenregen bij veilig winkelcentrum De Tuinen Publicatiedatum: 15-05-2007

Burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland zal op dinsdag 22 mei de eerste en tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) uitreiken aan Aart den Haan, voorzitter van de winkeliersvereniging De Tuinen.

Het Naaldwijkse winkelcentrum De Tuinen heeft in 2003 zijn eerste ster behaald. Dit keurmerk kent verschillende sterren. De eerste ster geeft aan dat verschillende partijen zoals ondernemers, gemeente, beheerder van De Tuinen, Kamer van Koophandel, brandweer en politie samen structurele maatregelen nemen om de veiligheid in winkelgebied De Tuinen te vergroten. Het betekent dat criminaliteit en overlast worden aangepakt, zodat het winkelcentrum veilig is voor ondernemers en veilig voor het winkelend publiek.

Omdat het Keurmerk niet alleen het maken van afspraken is, maar ook het nakomen en uitvoeren van die afspraken, wordt na een aantal jaren het samenwerkingsverband beoordeeld door een onafhankelijk, gecertificeerd instituut. Burgemeester Van der Tak is er bijzonder tevreden over dat het projectteam de eerste ster heeft behouden en zelfs een tweede ster heeft gekregen voor de maatregelen in de openbare ruimte. Veiligheid staat bij de gemeente Westland hoog in het vaandel, dus dit is een enorme opsteker voor iedereen die er aan heeft meegewerkt.
Voorzitter Aart den Haan is enthousiast over de samenwerking: De lijntjes zijn kort tussen de partijen en dat levert pro-actief enorme winst op. Het Keurmerk zorgt ervoor dat niemand achterover kan leunen. De audit voelde echt als examen doen. De examinator was buitengewoon kritisch, maar we hebben het gehaald!
Niet alleen de criminaliteit in en rond De Tuinen is aantoonbaar teruggebracht, ook het veiligheidsgevoel van medewerkers en het winkelend publiek is groot.
De Tuinen is een van de weinige winkelcentra in Nederland die een tweede ster in ontvangst mogen nemen.