Ministerie van Buitenlandse Zaken

biowetenschappen en biotechnologie

Titel: Mededeling van de Commissie aan de Raad, het Europees Parlement, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de regio's over de tussentijdse evaluatie van de strategie inzake biowetenschappen en biotechnologieDatum Raadsdocument: 10 april 2007 Nr Raadsdocument: 8343/07
Nr. Commissiedocument: COM (2007) 175
Eerstverantwoordelijk ministerie: EZ i.o.m. FIN, LNV, VWS, VROM, DEF, VenW, OCW, BZ, en BZ-OSBehandelingstraject in Brussel: Raadswerkgroep Concurrentievermogen en Groei, Raad voor Concurrentievermogen 21 en 22 mei 2007

* Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel
* Subsidiariteit en proportionaliteit

* Consequenties

* Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Achtergrond, korte inhoud en doelstelling van het voorstel

Op initiatief van Verenigd Koninkrijk en Nederland heeft de Raad in 2002 de `EU strategie t.a.v. biowetenschappen en biotechnologie' aangenomen. Het grote belang van dit nieuwe technologieveld voor de Europese industrie en samenleving is tweeledig:
1. Het biedt economische kansen voor het ontwikkelen van nieuwe producten/diensten door het bedrijfsleven op de terreinen van met name gezondheid, voedselketen, chemie en milieu. Tevens is het de bron voor ontstaan van nieuwe, op dit gebied gespecialiseerde bedrijven/starters.

2. Maatschappelijk is het relevant voor nieuwe medische mogelijkheden, duurzame landbouw en bijdrage aan de oplossing van milieuvraagstukken (bijvoorbeeld bodemsanering, waterzuivering, milieuvriendelijke productieprocessen). Maar hier ligt ook het spanningsveld, omdat diverse mogelijkheden van biotechnologie ook weerstanden van verschillende aard oproepen (bijvoorbeeld stamcellen en ethiek en genetische modificatie/GGO).

De strategie bestaat uit ca. 30 thematische acties, die het grootste deel van het beleidsterrein van de life sciences en biotechnologie omvatten. Onderhavige mededeling is gepubliceerd in het kader van de tussentijdse evaluatie (halverwege 2002-2010)

De Commissie concludeert in deze evaluatie dat de strategie succesvol is geweest en dat de in 2002 voorgenomen acties en beleidsvisie nog steeds actueel en relevant zijn. In de mededeling worden voor de komende periode tot 2010 overigens geen nieuwe beleidsactiviteiten op dit terrein aangekondigd. De tussentijdse evaluatie geeft een tussenstand over de voortgang van de verschillende activiteiten.

Rechtsbasis van het voorstel: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Besluitvormingsprocedure en rol Europees Parlement: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Instelling nieuw Comitologie-comité: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Subsidiariteit en proportionaliteit

Subsidiariteit: Niet van toepassing, want het betreft een mededeling. Voor zover tot een beoordeling dient te worden overgegaan luidt het oordeel: positief

Biotechnologie is een internationale sector, waarbij ondernemingen op een Europese en mondiale schaal samenwerken. Nederland beoordeelt het positief dat de biotechnologiesector aldus op Europees schaal wordt ondersteund. Doel van de strategie is om de concurrentiekracht van de sector te versterken door hiervoor samenhangend beleid door de Commissie en de lidstaten te voeren.

Proportionaliteit: Niet van toepassing want het betreft een mededeling. Voor zover tot een beoordeling dient te worden overgegaan luidt het oordeel: positief

De in de strategie beschreven acties zijn gericht op de Commissie en de lidstaten en hebben een beleidssturend en ondersteunend karakter. De tussentijdse evaluatie geeft een tussentijdse stand van zaken en vraagt bijzondere aandacht voor enkele specifieke thema's.

Consequenties

Consequenties voor de EU-begroting: geen.

Financiële, personele en administratieve consequenties voor de rijksoverheid, decentrale overheden en/of bedrijfsleven en burger: Geen, want er worden in deze mededeling geen nieuwe beleidsinitiatieven aangekondigd.

Vervolgtraject financiële afspraken: Eventuele budgettaire gevolgen zullen worden ingepast op de begroting van de beleidsverantwoordelijke departementen, conform de regels budgetdiscipline.

Consequenties voor nationale en decentrale regelgeving/beleid, (informatie over het inschakelen van nationale agentschappen / zelfstandige bestuursorganen e.d., implementatie en uitvoering, notificatie en handhaving en/of sanctionering): geen

Voorgestelde implementatietermijn (bij richtlijnen) dan wel voorgestelde datum inwerking treding (bij verordeningen en beschikkingen) met commentaar t.a.v. haalbaarheid: niet van toepassing, want het betreft een mededeling.

Consequenties voor ontwikkelingslanden: Een groot deel van de thematische acties in de Strategie zijn specifiek gericht op of zijn mede van belang voor ontwikkelingslanden.

Nederlandse belangen en eerste algemene standpuntbepaling

Nederland heeft zich steeds hard gemaakt voor de strategie en daarom tijdens zijn voorzitterschap in 2004 met steun van diverse andere lidstaten aandacht voor gevraagd voor:

1. het betrekken van niet-overheidspartijen, waaronder met name de industrie;

2. het aanbrengen van focus door prioriteitstelling binnen de diverse actielijnen.

Bij de uitvoering van de strategie zijn in de afgelopen jaren stroperige regelgeving, riscofinanciering voor biotech-starters en valorisatie (het omzetten van kennis naar `business') als dé prioritaire aandachtsgebieden en de voornaamste oorzaak van de achterstand van EU op met name VS, maar ook op de opkomende Aziatische landen als China en India naar voren gekomen.

In de evaluatie worden de volgende thema's genoemd die vragen om een politiek (re)commitment van de Raad:

1. risicokapitaalvoorziening met name door de inzet van middelen van de Europese Investeringsbank en uit het Europees Investeringsfonds;
2. lange termijn GGO milieu-effecten en daarmee samenhangend de hele problematiek rond wetgeving op dit gebied;

3. beleidscoördinatie op enkele bijzondere thema's, zoals genetische tests, biobanken e.d.; het is van belang een Europese visie en netwerken én zonodig helderheid te verkrijgen over 'begrippenkaders' die de lidstaten hanteren in hun bestaande regelgeving.

De Commissie heeft de aandacht van de Raad voor deze thema's gevraagd en heeft de intentie hieraan binnen de eigen mogelijkheden bij te dragen.
Nederland onderschrijft het belang van deze thema's en geeft daaraan ook in de eigen beleidsactiviteiten op dit terrein aandacht. Nederland zal zich de komende jaren blijven inzetten om in overleg met de lidstaten, betrokken marktpartijen, bedrijfsleven, wetenschap en Ngo's, de in de strategie aangeven beleidslijnen vorm te geven, met inachtneming van ethische en sociaaleconomische aspecten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl