Radboud Universiteit Nijmegen


Acclydine niet werkzaam tegen chronische vermoeidheid

Het voedingssupplement acclydine heeft geen meerwaarde voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van internist prof.dr. Jos van der Meer van het Centre for Evidence-Based Practice. De onderzoekers publiceren hun resultaten op internet (PLoS Clinical Trials, 18 mei).

Volgens niet-gepubliceerd onderzoek en bevindingen van individuele patiënten zou het voedingssupplement acclydine een gunstig effect hebben op het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Acclydine, met als werkzame stof een alkaloïde uit het kruid bitterzoet, zou de productie van het groeihormoon IGF bevorderen en zo een positieve invloed hebben op patiënten met CVS. Of er werkelijk een relatie bestaat tussen CVS en het groeihormoon is overigens onduidelijk.

Dubbelblind
Een onderzoeksgroep van het UMC St Radboud heeft de claims over acclydine met medewerking van de producent onderzocht. Het ging hier om een zogenoemde gerandomiseerde, placebogecontroleerde, dubbelblinde klinische studie: dit is wetenschappelijk gezien de beste opzet voor een onderzoek met deze strekking. Aan het onderzoek deden zowel patiënten met CVS als gezonde controlepersonen mee. De patiënten kregen gedurende veertien weken hetzij een behandeling met acclydine, hetzij met een placebo. Onderzoekers noch proefpersonen wisten wie welke behandeling kreeg.

Geen verbetering
Na afloop van de onderzoeksperiode werd nagegaan of er verschil was in ervaren vermoeidheid tussen de patiënten die het voedingssupplement hadden gekregen en de placebogroep. Er werd geen verschil vastgesteld. Ook was er tussen de twee groepen patiënten geen verschil in de mate waarin zij in staat waren dagelijkse bezigheden te verrichten en te presteren op een activiteitenmeter.

Van patiënten met CVS en gematchte controles werden diverse bloedwaarden bepaald die verband houden met het groeihormoon IGF. Tussen de beide groepen bleek geen verschil te bestaan. Evenmin bleken bij de CVS-patiënten in de loop van de onderzoeksperiode waarin ze acclydine of een placebo gebruikten, de bloedwaarden te veranderen.

De conclusie van de onderzoekers is dat acclydine de toestand van de CVS-patiënten niet verbetert en ook geen invloed heeft op IGF.

Internet
De conclusies van het onderzoek zijn dus negatief voor acclydine. Volgens hoofdonderzoeker Van der Meer is dit een belangrijke vaststelling omdat acclydine als voedingssupplement zonder doktersrecept vrij verkrijgbaar is, onder andere via internet. `Het is een duur product en wij willen CVS-patiënten waarschuwen dat het op medische gronden zinloos is om het te gebruiken,' zegt Van der Meer. De enige behandeling die tot nu toe bewezen nut heeft bij CVS, is cognitieve gedragstherapie.

The GKH, Bleijenberg G, van der Meer JWM (2007) The effect of acclydine in chronic fatigue syndrome: A randomized controlled trial. PLoS Clin Trials 2(5):e19. doi:10.1371/journal.pctr.0020019. (www.plosclinicaltrials.org)

(persbericht UMC St Radboud)