PERSBERICHT
BURGEMEESTER LEEUWARDEN, GEERT DALES NEEMT ONTSLAG PER 15 JULI 2007
Benoemd tot voorzitter College van Bestuur Hogeschool INHOLLAND
Burgemeester Geert Dales van Leeuwarden neemt per 15 juli a.s. ontslag. De Raad van Toezicht van de Hogeschool INHOLLAND heeft hem op 16 mei j.l. benoemd tot voorzitter van het College van Bestuur als opvolger van Jos Elbers. Dales zal direct na zijn vertrek uit Leeuwarden bij de Hogeschool in dienst treden.
Met circa 34.000 studenten, bijna 3000 medewerkers en een omzet van 260 miljoen euro is INHOLLAND een van de grootste onderwijsinstellingen van Nederland. INHOLLAND heeft vestigingen in twaalf steden in de Randstad. Hoofdlocaties zijn Rotterdam, Amsterdam/Diemen, Den Haag, Delft, Haarlem en Alkmaar. De hogeschool werkt samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam, de Technische Universiteit in Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam en is partner in Nyenrode Business Universiteit. INHOLLAND beschikt over een groot aantal buitenlandse samenwerkingsverbanden en heeft een eigen vestiging in Suriname.
Dales werd eind 2003 benoemd tot burgemeester van Leeuwarden en trad op 1 mei 2004 in functie. De burgemeester zegt in een verklaring dat 'een langdurig en moeilijk afwegingsproces' vooraf is gegaan aan zijn besluit om in te gaan op het aanbod collegevoorzitter van INHOLLAND te worden. Naast het grote belang van het hoger beroepsonderwijs voor de toekomst van Nederland gaf daarbij het profiel van INHOLLAND de doorslag: de grootstedelijke oriëntatie, de gerichtheid op ondernemerschap en innovatie, de diversiteit in de studentengemeenschap, de nadruk op de individuele ontplooiing van de studenten en het internationale karakter.
Dales zegt na negen jaar openbaar bestuur graag opnieuw de publieke zaak te willen dienen vanuit een ander perspectief. De burgemeester kijkt met een goed gevoel terug op wat hij in Leeuwarden heeft kunnen doen. De stad is veiliger geworden, de overlastaanpak is succesvol, het imago van Leeuwarden is versterkt en voor het belangrijke binnenstadsproject Nieuw Zaailand staan alle lichten op groen. "Ik verlaat Leeuwarden op een moment dat er zichtbaar sprake is van een opwaartse spiraal. Het aloude gezegde 't was niks, 't is niks en het wordt ook nooit wat is definitief vervangen door: het was niet slecht, het is tamelijk goed en het wordt fantastisch. De geest is uit de fles en niemand krijgt hem er weer in".
----------
In bijgaand document volgt de complete tekst van de verklaring van burgemeester Dales over zijn vertrek.
Voor inlichtingen: Tjeerd Rijpma, persoonlijk medewerker burgemeester Dales, 058 â¤' 233 89 63 / 06 - 433 65 177
Tekst verklaring burgemeester Dales:
VERKLARING GEERT DALES OVER ZIJN VERTREK ALS BURGEMEESTER VAN LEEUWARDEN - 21 MEI 2007
In de pers zijn de laatste dagen berichten verschenen waarin wordt gemeld dat ik in beeld ben als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool INHOLLAND. Ik betreur het dat mij door de vroegtijdige publiciteit de mogelijkheid is ontvallen om de Gemeenteraad, het College van B&W en de medewerkers van de Gemeente Leeuwarden op gepaste wijze, dus voorafgaand aan mijn verklaring van vandaag, in te lichten. Daardoor zijn zij voor een verrassing komen te staan die ik hen graag bespaard had.
Ik informeer u dat ik voornemens ben Hare Majesteit de Koningin te verzoeken mij met ingang van 15 juli 2007 ontslag te verlenen als burgemeester van Leeuwarden vanwege mijn benoeming op 16 mei jl. tot voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool INHOLLAND.
Met circa 34.000 studenten, bijna 3000 medewerkers, verspreid over 12 vestigingsplaatsen in het randstedelijk gebied en een jaaromzet van ca. 260 miljoen euro behoort INHOLLAND tot de grootste onderwijsinstellingen van Nederland. De schaalgrootte betreft overigens vooral de onderwijsondersteunende kant. Op locatie-niveau is INHOLLAND, gezien het grote aantal vestigingsplaatsen en opleidingen, verhoudingsgewijs kleinschalig. De menselijke maat, waar juist dezer dagen weer zoveel over wordt gesproken, is in INHOLLANDs onderwijsfilosofie nadrukkelijk aanwezig. De hogeschool verzorgt meer dan honderd opleidingen op het gebied van onder meer economie, bedrijfskunde, accountancy, bio-, milieu- en luchtvaarttechnologie, agribusiness, communicatie en gezondheidszorg. Hoofdvestigingen van INHOLLAND zijn Amsterdam/Diemen, Rotterdam, Den Haag, Delft, Haarlem en Alkmaar.
Kernwaarden van INHOLLAND zijn maatschappelijke betrokkenheid, pluriformiteit, ondernemerschap, innovatie en een sterke gerichtheid op de individuele ontplooiing van de studenten. Vanwege zijn verankering in de Randstad is de grootstedelijke problematiek voor INHOLLAND een belangrijk kader voor zijn onderwijsinhoudelijke activiteiten. INHOLLAND werkt samen met de Vrije Universiteit, de TU Delft, de Erasmus Universiteit Rotterdam en is partner in Nyenrode Business Universiteit. INHOLLAND beschikt ook over tal van internationale samenwerkingsverbanden en heeft een eigen vestiging in Suriname. Verdere internationalisering is een belangrijk beleidsdoel voor de komende jaren. Alleen al door de grote diversiteit in de achtergrond van de studenten van INHOLLAND is een open houding tegenover de buitenwereld en een kosmopolitische instelling een vanzelfsprekendheid.
Dit profiel spreekt mij dermate aan dat ik, zij het na een langdurig en moeilijk afwegingsproces, heb besloten in te gaan op het aanbod om van die hogeschool de bestuursvoorzitter te worden. Ik beschouw het als een unieke kans om na mijn functies in de diplomatie, de kunst- en cultuursector en het openbaar bestuur de publieke zaak opnieuw te mogen dienen vanuit een ander perspectief. Het goede functioneren van het hoger beroepsonderwijs is van doorslaggevende betekenis voor het economisch en maatschappelijk welzijn van de Nederlandse samenleving. Tweederde van alle hoger opgeleiden in Nederland komt van het HBO. De door de regering beoogde groei van het percentage hoger opgeleiden van de beroepsbevolking tot 50% zal grotendeels van het HBO moeten komen. Daar ligt een enorme opgave.
Talent aanboren, kansen bieden en jonge mensen voorbereiden op een geslaagde toekomst in een steeds diversere, globaliserende en daardoor veeleisender wereld zijn kerntaken van die sector. Het onderwijs staat voor de belangrijke taak de razendsnelle veranderingen in de ons omringende wereld te vertalen in noodzakelijke competenties om in die dynamiek niet alleen staande te blijven, maar er vooral ook kansen in te zien en sturing aan te geven. Onderwijs- en onderzoeksprogramma's moeten zo ingericht zijn dat nieuwe generaties de benodigde competenties ook daadwerkelijk verwerven. Ik zie ernaar uit om aan die belangrijke opdracht in mijn nieuwe functie een bijdrage te kunnen leveren.
Tegelijkertijd kost het mij moeite afscheid te nemen van het openbaar bestuur, waaraan ik negen jaar lang, eerst als raadslid, wethouder en loco-burgemeester van Amsterdam en daarna als burgemeester van Leeuwarden heb mogen deelnemen en waarin ik mij zeer thuis heb gevoeld. Ik ben dankbaar voor de kansen die mij zijn geboden om bij te dragen aan de ontwikkeling van een samenleving die wordt gekenmerkt door vrijheid, gelijkwaardigheid, verscheidenheid en sociale rechtvaardigheid. Ik hoop dit te kunnen voortzetten in mijn nieuwe functie.
Ruim drie jaar is een relatief korte periode voor een burgemeesterschap. Belangrijker echter dan de duur van de zittingsperiode is de vraag wat er tot stand is gebracht. Ambtstermijnen volmaken is geen verdienste op zichzelf en de Gemeenteraad van Leeuwarden heeft destijds in het debat over de profielschets van de burgemeester ook nadrukkelijk de ruimte gelaten voor een tussentijds vertrek. Met instemming citeer ik loco-burgemeester Krol: "Liever kort en hevig, dan langdurig en slepend".
Ik kijk met een goed gevoel terug op wat ik heb kunnen doen op de gebieden die ik als prioriteit van mijn beleid als burgemeester van Leeuwarden heb gezien. Leeuwarden is veiliger geworden, de intensieve aanpak van overlast is succesvol, het imago van de stad is versterkt en voor de totstandkoming van het voor de toekomst van Leeuwarden cruciale binnenstadsproject Nieuw Zaailand staan alle lichten op groen.
Ik verlaat Leeuwarden op een moment dat er zichtbaar sprake is van een opwaartse spiraal. De bevolking groeit, de woningbouw floreert, de bedrijvigheid neemt toe, de werkloosheid daalt en de sociale structuur van Leeuwarden wordt sterker. Schoon, milieubewust en duurzaam zijn in toenemende mate de bepalende factoren in het gemeentelijk beleid. De meest recente cijfers over de fysieke en sociale situatie in de Leeuwarder wijken laten over vrijwel de hele linie een opwaartse trend zien. Dit is het resultaat van jarenlange inspanningen van velen, niet in de laatste plaats de wethouders en ambtenaren van de Gemeente Leeuwarden, die naar mijn overtuiging wel eens wat meer krediet voor hun noeste arbeid zouden mogen krijgen. Het heeft mij veel bevrediging gegeven dat ik daaraan kon en mocht bijdragen, zichtbaar of achter de schermen.
De boel staat er goed bij in Leeuwarden. Het aloude lokale gezegde '''t was niks, 't is niks en 't wordt ook nooit wat" is definitief vervangen door: het was niet slecht, het is tamelijk goed en het wordt fantastisch. De geest is uit de fles en niemand krijgt hem er weer in.
Graag wil ik allen bedanken die daaraan hebben bijgedragen en die mij hebben gesteund in mijn werk. Een bijzonder woord van dank gaat naar de collega's uit het College van B&W -de wethouders en de gemeentesecretaris- voor de uitermate collegiale samenwerking. We hebben hard en serieus gewerkt, maar gelukkig ook veel gelachen. Ik dank de Gemeenteraad van Leeuwarden voor de ruime steun die ik voor mijn beleidsvoorstellen heb gekregen en voor de altijd kritische, maar ook constructieve wijze waarop mijn optreden is gevolgd en beoordeeld. Ik spreek mijn erkentelijkheid uit voor de begripvolle reactie die leden van de Raad de afgelopen dagen hebben gegeven op het bericht over mijn mogelijke vertrek en de waarderende woorden die daarbij zijn geuit over mijn burgemeesterschap. Ik ben de medewerkers van de gemeente erkentelijk voor de deskundige en betrokken wijze waarop zij mij hebben bijgestaan. En bovenal dank ik de bevolking van Leeuwarden voor de vele warme en dikwijls ontroerende ontmoetingen die ik heb beleefd. De blijken van waardering die ook de laatste dagen aan mijn adres zijn geuit maken mijn vertrek, hoezeer ik ook zelf voor de volle 100% verantwoordelijk ben voor die keuze, niet tot een gemakkelijke zaak. Kennelijk heb ik iets in beweging gezet en ik begrijp de teleurstelling die nu door deze en gene wordt geuit. Een troost is dat die teleurstelling veelal ook gepaard ging met begrip voor mijn overwegingen. Leeuwarden heeft een bijzondere plaats in mijn hart gekregen. Ik zal altijd met grote voldoening blijven terugkijken op ruim drie jaar burgemeesterschap in het mooie en bijzondere Leeuwarden, hoofdstad van Fryslân.
Leeuwarden, 21 mei 2007
---- --
Gemeente Leeuwarden