Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 04)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200600394/1
(Bestemmingsplan "Natuur- en Businesspark Schieveen" gemeente Rotterdam)
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Natuur- en Businesspark Schieveen" van de gemeente Rotterdam. Het plan, dat betrekking heeft op het gebied ten noorden van Rotterdam Airport, voorziet in een bedrijventerrein met een oppervlakte van ongeveer 75 hectare en in de aanleg van een natuurgebied in de Schieveense polder. In het oosten van het plangebied voorziet het plan ook in woningen aan de Oude Bovendijk. Het gebied, dat momenteel grotendeels agrarisch gebruikt wordt, heeft een totale oppervlakte van ongeveer 460 hectare. Het gehele plan moet in 2028 gerealiseerd zijn. Onder meer de "Vereniging tegen milieubederf", de stichting Natuurbescherming Vlinderstrik en twee in het gebied wonende agrariërs van Rotterdam vinden dat het provinciebestuur ten onrechte goedkeuring heeft verleend aan het plan. Zij stellen onder meer dat het plan leidt tot een verslechtering van de luchtkwaliteit. Verder vinden zij dat de ontsluiting van het voorziene bedrijventerrein ontoereikend is, waardoor ernstige verkeershinder zal ontstaan. Ook wordt aangevoerd dat het woon- en leefklimaat van een van de agrariërs door de woningbouw zal worden aangetast, onder meer door verlies van uitzicht.


* 200604047/1
(Afwijzing door gemeente om op te treden tegen opvanghuis in Venlo)
Uitspraak over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Venlo van het verzoek om op te treden tegen het gebruik van een gebouw aan de Burgemeester Conraetzstraat door het "Forensisch Psychiatrisch Instituut de Rooyse Wissel". In het gebouw kunnen vier personen verblijven die een zogenoemde TBS-status hebben. Het verzoek aan de gemeente om maatregelen te nemen is ingediend door de buurman. Hij is van mening dat de gemeente geen vrijstelling van het bestemmingsplan heeft kunnen verlenen voor de bouw van een woning. Volgens hem is geen sprake van zelfstandige bewoning, maar van gebruik van een gebouw waar bewoners therapeutische begeleiding krijgen. Hij is daarnaast van mening dat een wijziging van het bestemmingsplan nodig is, nu er sprake is van een opvanghuis voor daklozen die niet zelfstandig kunnen wonen.


* 200604192/1
(Herinrichting gebied Lexkesveer gemeenten Overbetuwe, Wageningen en Renkum)
Uitspraak over een aantal samenhangende besluiten die betrekking hebben op een groot ontgrondingenproject langs de Rijn bij de gemeenten Overbetuwe, Wageningen en Renkum. Het betreft de herinrichting van het gebied "Lexkesveer" die is gericht op rivierverruiming aan de zuidzijde en natuurontwikkeling aan de noordzijde van de Rijn. Het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft ten behoeve van het project een ontgrondingenvergunning verleend. De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat heeft drie besluiten genomen die zien op het uitbaggeren van de rivier, het vaststellen van de bodemverontreiniging en op de aanleg van geulen en moerassen langs de oevers. De waterschappen "Rivierenland" en "Vallei en Eem" hebben vrijstelling verleend van hun Keur om geulen aan te leggen. Een aantal omwonenden heeft met name bezwaar tegen de ontgrondingen, omdat zij vrezen dat zij als gevolg daarvan op hun landbouwgronden en landerijen problemen zullen ondervinden van wateroverlast.


* 200605163/1, 200605167/1 en 200605168/1 (Ontheffingen voor overeenkomsten huisartsen en zorgverzekeraars) Uitspraak over de ontheffingen die het College Toezicht Zorgverzekeringen heeft verleend aan zorgverzekeraars behorend tot de Menzis-groep om overeenkomsten te sluiten ter zake van huisartsenzorg. Een aantal huisartsen is van mening dat de zorgverzekeraars onvoldoende inspanningen hebben verricht om tot een overeenkomst met hen te komen. Volgens het College hebben de zorgverzekeraars wel voldoende hun best gedaan om tot overeenkomsten met de huisartsen te komen. Daarbij hoeven de zorgverzekeraars volgens het College niet op alle aanbiedingen van individuele zorgverleners in te gaan. De huisartsen zijn het daar niet mee eens en komen in beroep bij de Raad van State.


* 200606511/1
(Milieuvergunning voor bierbrouwerij in Gulpen-Wittem) Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem heeft verleend aan Brand Bierbrouwerij B.V. voor het veranderen van haar bierbrouwerij aan de Brouwerijstraat in Wijlre. Enkele omwonenden hebben beroep ingesteld tegen de vergunning. Het gemeentebestuur is van mening dat de Raad van State dit beroep niet inhoudelijk moet behandelen, omdat de omwonenden hebben nagelaten in een eerder stadium bedenkingen tegen het ontwerp van de vergunning in te dienen. In deze zaak gaat het om de vraag of de omwonenden wel of niet persoonlijk op de hoogte hadden moeten worden gebracht dat de gemeente van plan was een vergunning te gaan verlenen.


* 200607254/1
(Intrekking exploitatievergunning bordelen in Utrecht) Uitspraak over de onmiddellijke intrekking door de burgemeester van Utrecht van de vergunningen voor het exploiteren van bordelen in drie panden aan de Hardebollenstraat in Utrecht. De zitting gaat ook over de bestuursdwang die de burgemeester heeft aangezegd indien de exploitanten niet tot onmiddellijke sluiting zouden overgaan. De burgemeester heeft dit besluit in 2005 genomen. Volgens de burgemeester handelen de exploitanten in strijd met de Algemene Plaatselijke Verordening door niet tijdens de openingsuren aanwezig te zijn en door feitelijk geen toezicht te houden. Verder heeft de burgemeester zich op het standpunt gesteld dat, omdat één van de exploitanten in januari 2005 was overleden, de vergunning die aan hem was verleend, van rechtswege is vervallen. Volgens de erfgenamen van de overleden exploitant is de vergunning niet persoonsgebonden, maar objectgebonden, en is de vergunning dus niet vervallen. Daarnaast stelt de andere exploitant dat de door hun opgezette toezichtstructuur niet in strijd is met de Algemene Plaatselijke Verordening.