Vlaamse Overheid
Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van woensdag 16 mei 2007
16 Centra voor Kinderopvang helpen ouders bij zoektocht naar kinderopvang
Deze maand starten 16 'Centra voor Kinderopvang', gespreid over Vlaanderen. Zij vervullen een één-loketfunctie, voor ouders die kinderopvang zoeken. Vlaams minister van Welzijn Inge Vervotte trekt 395.000 euro uit voor deze vernieuwende projecten.
"We merken dat ouders moeilijk hun weg vinden in het gedifferentieerde aanbod. Die zoektocht is een van de grootste problemen. Daarom moeten we niet alleen het aanbod uitbreiden, maar ouders ook ondersteunen in hun zoektocht naar een geschikte plaats." De centra hebben zicht op de vrije plaatsen in een redelijke straal van de woonplaats en stemmen de vraag van de ouders op het beschikbare aanbod af. De CKO's kunnen de behoefte aan kinderopvang goed inschatten, zodat met het beleid kan afgestemd worden. De 16 projecten lopen tot september 2008 en kunnen, na evaluatie, ruimer verspreid worden over Vlaanderen.
Vernieuwing in de kinderopvang
Steeds meer en nieuwe uitdagingen komen op de kinderopvang af. Ouders wensen een betaalbare en doorzichtig georganiseerde kinderopvang die voldoet aan heldere, eenduidige kwaliteitsvoorwaarden. Er is vraag naar flexibel georganiseerde en occasioneel beschikbare opvang.
Minister Vervotte ontwikkelde daarom samen met de opvangsector en met Kind en Gezin een strategische visie voor de organisatie van de Vlaamse kinderopvang. Een belangrijk onderdeel in dit vernieuwingsproces vormt het Centrum voor Kinderopvang (CKO). Een CKO is een lokaal of regionaal samenwerkingsverband tussen opvanginitiatieven. Ze stemmen hun aanbod specifiek af op de lokale en/of regionale behoeften.
De kandidaturen werden gerangschikt volgens de aard van het werkingsgebied (grootstad, centrumstad of semi-verstedelijkt en/of landelijk) en de intensiteit van het samenwerkings-verleden (beperkt versus uitgebreid). Elke kandidatuur werd beoordeeld op de heterogeniteit van het voorgestelde samenwerkingsverband. Volgende kandidaten zijn geselecteerd:
CKO Gent West, voor Gent-West, Mariakerke en Drongen
CKO, voor Brussel-stad, Sint Jans Molenbeek en Koekelberg
CKO De Koepel voor Kortrijk, Harelbeke, Waregem, Kuurne, Lendelede, Wielsbeke, Anzegem, Deerlijk, Zwevegem, Menen, Wevelgem en Avelgem
CKO Mechelen voor Mechelen
CKO Oostende voor Oostende
CKO De Vloot voor Genk
CKO Brugge voor Brugge en deelgemeenten
CKO Het Kind Groot-Leuven voor Leuven-centrum, Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal
CKO Beveren voor Beveren
CKO Boutersem voor Boutersem
CKO Mortsel voor Mortsel
Kids en Co voor Herenthout
Kindercentrum Ham voor Ham
CKO Ijzervallei voor Nieuwpoort, Veurne, Alveringem en Diksmuide
CKO Klein Duimpje voor Torhout
CKO Olen voor Olen
Financiele ondersteuning en begeleiding
Elk CKO-proefproject krijgt een forfait van 10.000 euro ter ondersteuning van de samenwerking. Dit bedrag kan worden besteed in functie van het geheel van de CKO-werking. Kind en Gezin stelt een team van projectbegeleiders ter beschikking van de proefprojecten. Een projectbegeleider volgt de plaatselijke ontwikkelingen op en brengt inhoudelijke ondersteuning, knowhow, good practices enz. aan. Het team van projectbegeleiders organiseert sessies waar proefprojecten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen.
Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:
Dhr. Hans Seeuws, woordvoerder van minister Vervotte
Tel: 02 552 64 00
GSM: 0476 32 30 30
Email: persdienst.vervotte@vlaanderen.be
Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht&cid=1179288016645