Gemeente Amsterdam



Nieuws uit B&W
Besluiten van het College van Burgemeester en Wethouders Voorstellen aan de gemeenteraad Data en agenda's van raad en raadscommissies

Datum 16 mei 2007
Kenmerk 20

Persbericht

Amsterdam gaat uitstoot CO2 fors verminderen (al eerder op 10 mei gepubliceerd)

Het college van B&W heeft de ambitie om de uitstoot van kooldioxide in Amsterdam in 2025 met veertig procent te verminderen ten opzichte van 1990. In de Energievisie, die in het najaar verschijnt, worden de maatregelen om deze klimaatdoelstelling te realiseren, uitgewerkt. Dit is besloten na inspraak van bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven op het nieuwe Milieubeleidsplan `Amsterdam duurzaam aan de top'.

Een forse CO2-reductie vraagt een maximale inspanning van gemeente, bedrijven en inwoners van Amsterdam. Alle collegeleden zullen vanuit hun eigen portefeuilles bijdragen aan het realiseren van de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Op dit moment gebruikt de gemeente al uitsluitend groene stroom voor alle gebouwen, de trams en de openbare verlichting.

Om de ambitie te kunnen waarmaken zullen tal van maatregelen worden ingezet en geïntensiveerd. Zo staan er in het nieuwe milieubeleidsplan tal van acties om energiebesparing door huishoudens en bedrijven te bevorderen. In samenwerking met bedrijven en corporaties zullen op grote schaal woningen beter worden geïsoleerd. Restwarmte van de industrie wordt ingezet voor de (stads)verwarming van nieuwbouwwoningen, Het gebruik van energiezuinige voertuigen en duurzame energie wordt gepromoot. De gemeentelijke organisatie zal in 2015 klimaatneutraal zijn. De inzet van biomassa en ondergrondse opslag van kooldioxide zijn op termijn belangrijke technologieën voor de realisatie van deze doelstelling. Of en in welke vorm deze technologieën toepasbaar zijn in Amsterdam, wordt uitgewerkt in de Energievisie.

Actieve inbreng uit de stad Door tal van bedrijven en organisaties is aangeboden om mee te denken en mee te werken aan de realisatie van de doelstellingen. Bedrijven als Cisco en Nuon, maar ook IVAM, Stichting Greenkey, het NME Centrum, de Amsterdamse woningbouwcorporaties en koepelorganisaties zoals de Ondernemingsvereniging Amsterdam en het Amsterdams Steunpunt Wonen hebben aangegeven te willen samenwerken. Het college stelt dat zeer op prijs. Alleen samen met bedrijven en organisaties is het mogelijk om de ambities uit het Milieubeleidsplan te realiseren.

Op verzoek van Cisco Systems gaat Amsterdam deelnemen aan de kopgroep van het Clinton Global Initiative. Samen met Cisco, San Francisco en Seoel gaat Amsterdam slimme ICT-technieken inzetten om CO2-emissie te reduceren. Dit worden voorbeeldprojecten voor steden wereldwijd. Nieuws uit B&W van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/archief Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 20 Bestuursdienst
Pagina 2 van 5

Wijzigingen Milieubeleidsplan na inspraak Behalve de toevoeging van de klimaatdoelstelling voor de hele stad, is het Milieubeleidsplan naar aanleiding van de inspraak op een aantal andere punten gewijzigd. Zo komt er meer aandacht voor natuur- en milieueducatie voor kinderen. Verder krijgt de aanpak van lawaaiige brommers op verzoek van verschillende stadsdelen meer aandacht. Iris Reshef 552 3419

Andere A-besluiten
(genomen op basis van stukken en discussies)

Gemeentesecretaris
Het college heeft ingestemd met model B van het Stadsmanagementteam dat hiermee zal bestaan uit de Gemeentesecretaris en aantal collega directeuren. Het StadsMT zal het College ondersteunen ten aanzien van de bedrijfsvoering, de organisatieontwikkeling en enkele strategische beleidsdossiers. Het stuk wordt ter kennisname gestuurd naar de commissie Algemene Zaken voor behandeling 31 mei.

Tevens heeft het college een aantal besluiten genomen die belangrijk zijn voor de toekomst van de Bestuursdienst, waaronder een voorstel om te komen tot hoogwaardiger bestuursadvisering, waarbij diensten verantwoordelijk worden voor bestuurlijke stukken. In totaal behelsen de voorstellen een reductie van 19 fte bij de directies Stedelijke Bestuursadvisering, ConcernFinanciën, en Bestuurs- en Managementondersteuning.

Bestuurlijk Stelsel
Het college heeft kennisgenomen van de conceptbegroting 2008 van het samenwerkingsverband van de G4 en de vier Randstadprovincies, ook wel Regio Randstad genoemd. Het samenwerkingsverband heeft als doel de versterking van de internationale concurrentiepositie en de verbetering van de leefbaarheid van de regio. De financiële consequenties van deze begroting voor 2008 bedragen voor Amsterdam 165.881. Behandeling in de raadscommissie is op 31 mei en in de gemeenteraad op 13 juni.

Het college heeft kennisgenomen van de conceptbegroting 2008 van de Stadsregio Amsterdam. De Stadsregio Amsterdam is een samenwerkingsverband van gemeenten en verstrekt onder andere subsidie aan infrastructurele projecten, openbaar vervoer en jeugdzorg. Andere programma's uit de begroting zijn bestuur en communicatie, ruimtelijke ordening, wonen, werken en economie. De financiële consequenties van deze begroting voor 2008 bedragen voor Amsterdam ongeveer 1,55 miljoen euro ( 2,08 per inwoner). Behandeling in de raadscommissie is op 31 mei en in de gemeenteraad op 13 juni.

Communicatie
Het college heeft ingestemd met de bijdrage van in totaal ongeveer 61.000 aan drie internationale projecten. Zo draagt de gemeente Amsterdam bij aan het Psychiatrisch Centrum Suriname voor de inrichting van een ontwenningskliniek voor verslaafden in Paramaribo en aan de renovatie van Jodensavanne, een belangrijke historische en toeristische locatie in Suriname. Samen met de gemeente Rotterdam subsidieert Amsterdam het project `Kennis voor Curaçao'. Hiermee worden minstens 100 stagemogelijkheden gecreëerd voor hoogopgeleide Antilliaanse jongeren uit Amsterdam en Rotterdam. Amsterdam richt zich in haar internationale beleid op samenwerking met steden in herkomstlanden van grote groepen Amsterdammers (Suriname, Ghana, Turkije, Marokko en de Antillen). Uitgangspunt hierbij is de versterking van het lokale bestuur van deze landen en het overdragen en uitwisselen van kennis. Behandeling in de raadscommissie is op 31 mei.

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 20 Bestuursdienst
Pagina 3 van 5

Economische Zaken
Het college gaat akkoord met de uitwerking `Speerpunten van het Programma Amsterdam Topstad 2007'. In een eerdere fase van het programma gingen al achttien projecten van start, recent nog aangevuld met de promotie van Amsterdam als evenementenstad (o.a. Cross Media Week 2007, Wereldboekenstad 2008 en Holland Festival 2007). Doel van de nu vastgestelde speerpunten is het aanbrengen van extra focus. Dat biedt de vele betrokken samenwerkingpartijen in stad en regio meer duidelijkheid en de kans om gezamenlijk in te zetten op nieuwe initiatieven die het verschil maken. De vier speerpunten voor 2007: Topopleidingen (`Harvard aan de Amstel', vooral samen met VU en UvA werken aan een Trade University en een University College), Cross-overs creatieve cluster (nieuwe verbindingen tussen creatieve cluster en andere sectoren; stimuleren van ondernemerschap), Life Sciences (veel aanwezige kennis `vermarkten' door o.a. een Life Sciences Fonds (met andere partijen), marktverbindingen (speciaal Life Sciences centrum) en gerichtere internationale promotie) en ten slotte ICT en Nieuwe Media (stimuleren van breedband en glasvezel, nieuwe combinaties, én content als Cultureplayer en Fabchannel). Het college heeft ook ingestemd met het Werkprogramma Amsterdam Topstad 2007, waarin onder andere de financiële ruimte voor 2007 wordt ingevuld en de doelen voor 2007 worden beschreven. Ook heeft het college ingestemd met het toekennen van een financiële bijdrage van 250.000 vanuit Topstad aan de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM) vanaf 2008.

Lucht- en Zeehaven
Het college heeft kennisgenomen van de startnotitie MER `Verder werken aan de toekomst van Schiphol en de regio'. Deze startnotitie is door Schiphol Group en Luchtverkeersleiding Nederland geïnitieerd. Het bevoegde gezag in dit proces is het Rijk. Een aantal belangrijke punten uit deze notitie is dat in deze MER-procedure twee MER- rapporten worden opgesteld waarin voor de korte respectievelijk de middellange termijn alternatieven worden onderzocht, en dat in de MER de milieueffecten (veiligheid, geluid en emissies) van de diverse alternatieven zullen worden onderzocht. De directe aanleiding voor de start van dit proces is de evaluatie van de Schipholwetgeving (februari 2006). Daaruit blijkt dat over het geheel genomen tussen 1993 en 2005 de geluidshinder en de veiligheidsrisico's in het hele gebied zijn afgenomen. Uit de evaluatie blijkt ook dat nog niet alle mogelijkheden om milieubelasting te beperken worden benut, hiervoor is een aantal verbetervoorstellen ingediend. Behandeling in de raadscommissie is op 7 juni.

Milieu/Lucht- en Zeehaven
Het college is akkoord met voorstellen voor een structurele aanpak in Amsterdam rond incidenteel voorkomende ongewone voorvallen en incidenten. Met deze aanpak wordt een vast stramien geboden om ongewone voorvallen en incidenten te beoordelen en te behandelen. Daarnaast wordt ook de samenwerking tussen Haven Amsterdam en de Dienst Milieu en Bouwtoezicht versterkt. Aanleiding voor deze maatregelen waren de conclusies van het onafhankelijke onderzoek in opdracht van de gemeente Amsterdam naar aanleiding van de gebeurtenissen rond de Probo Koala vorig jaar. Om de samenwerking tussen Haven Amsterdam en de Dienst Milieu en Bouwtoezicht tijdens incidenteel ongewone voorvallen te optimaliseren wordt onder meer een risicoanalyse opgesteld van de verschillende goederenstromen en bedrijven binnen de haven. Om de kennis en vaardigheden van de betrokken diensten te versterken wordt een gezamenlijk opleidings- en trainingsprogramma ontwikkeld. Verder wordt een incidentenplan opgesteld en wordt de regie op handhaving en toezicht verbeterd. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht heeft inmiddels een meldpunt opgericht bij de sector Milieutoezicht waardoor milieuklachten onder één leiding worden gebracht. Er is een werkwijze geschreven die maatregelen bevat om ongewone voorvallen te beoordelen en te behandelen. De essentie van de aanpak zit in het bieden van een vast stramien voor voorvallen die afwijken van het reguliere werk. Er komt bijvoorbeeld een risico- inventarisatie vooraf en een beoordeling met behulp van richtlijnen. Ook is beschreven wat een ongewoon voorval precies is.

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 20 Bestuursdienst
Pagina 4 van 5

Het trainen van de inspecteurs en voorlichting aan bedrijven moeten het melden van ongewone voorvallen bevorderen. Het rapport kent een uitgebreide actielijst die gedeeltelijk al wordt uitgevoerd. Behandeling in de raadscommissie is op 30 mei.

Ruimtelijke Ordening
Het college heeft ingestemd met het gezamenlijke plan van aanpak van de gemeenten Amsterdam, Almere, het Rijk en de provincie Flevoland voor de ontwikkeling van het Masterplan Almere Pampus, waarin de plannen voor de westelijke ontwikkeling van Almere worden uitgewerkt. In het masterplan zal worden ingegaan op onder andere wonen, werken en infrastructuur in het gebied. Behandeling in de raadscommissie is op 30 mei.

Grondzaken
In het stadsdeel Amsterdam-Noord is een pilot gestart voor het project `Gevonden Grond' dat onderdeel uitmaakt van de nota `Ruimte Winnen'. Er zijn in het stadsdeel zeven locaties gevonden waar wellicht ruim 100 woningen kunnen worden gebouwd, met een positieve grondexploitatie van ongeveer 5,5 miljoen euro. De positieve grondexploitaties moeten het Vereveningsfonds aanvullen. De kosten die het stadsdeel maakt voor onderzoek naar en het ontwerp van deze locaties, mogen bij uitzondering worden opgenomen in de grondexploitatie. Dit geldt echter alleen als het grondexploitatieresultaat na opname van deze kosten positief is, en als de kosten samen niet meer bedragen van 2.500 per woning. Deze regeling geldt voor alle toekomstige projecten in het kader van `Gevonden Grond', waarvoor de eerste paal voor 1 januari 2011 wordt geslagen.

B-besluiten
(routinematig; geen stukken)

Algemene Zaken
· Archiefruimten Haven Amsterdam, goedkeuring.

Juridische Zaken
· Bezwaarschrift van 05-03-2007, ingediend door Stichting Wijzer, gericht tegen besluit van B&W van 23-01-2007 inhoudende beëindiging subsidie. · Bezwaarschrift namens Ronald Berger Strategy Consultants B.V. tegen afwijzing verzoek aanschrijven tot het treffen van voorzieningen aan het pand Strawinskylaan 581.
· Bezwaarschrift van P1 Parking Amsterdam Centre B.V. gericht tegen de toekenning van een schadevergoeding door de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

Diversiteit
· Toekenning budget voor vrouwenemancipatie: conferentie en O+S analyse.

Zorg
· Benoeming inspecteurs april 2007.

Ruimtelijke Ordening
· Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor elf woningen aan de Aalbersestraat in het woningbouwproject Pierre Cuypershof (stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer).
· Ontheffingsverzoek voor hogere grenswaarden wegverkeerslawaai voor twaalf woningen aan de Aalbersestraat in het renovatieproject Dudokhaven (stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer).

16 mei 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 20 Bestuursdienst
Pagina 5 van 5

Sport en Recreatie
· WK Voetbal Amsterdam 2007: besluitvorming subsidieverzoek.

Stukken die horen bij de in het college van B&W genomen A-besluiten zijn in principe openbaar en zijn - op aanvraag - vanaf de woensdag na de dinsdagvergadering in te zien in het Voorlichtingsloket.

Raad en raadscommissies

Voor de actuele agenda's, inclusief de vergaderstukken, zie www.gemeenteraad.amsterdam.nl

De bovenstaande gegevens waren bekend op de dag voor de verschijningsdatum van deze publicatie. Informatie over de definitieve agenda's van de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies kunt u enkele dagen tevoren krijgen in het Voorlichtingsloket van de gemeente Amsterdam. Daar liggen ook de bij de vergaderingen behorende stukken ter inzage.

Adres Voorlichtingsloket:
Stadhuis, Amstel 1, 1011 PN AMSTERDAM Telefoon 14 020

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Postbus 202 Directie Communicatie 1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 2117
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl




---- --