Kabinet moet homofobie in Polen halt toeroepen

14.05.2007 / 08:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Coc nederland

COC NEDERLAND

COC Nederland geeft startschot voor Polenweek

Kabinet moet homofobie in Polen halt toeroepen

Amsterdam, 14 mei 2007 - Het kabinet moet Polen ter verantwoording roepen en het moet mogelijk worden het homofobe land uit te sluiten bij Europese overleggen. Die oproep zal COC-voorzitter Frank van Dalen zaterdag doen aan minister Plasterk. De coördinerend minister homobeleid opent in Utrecht de tweede Roze Landdag, die de homobelangenvereniging organiseert. Het COC geeft hier het startschot voor de Polenweek.

De homobelangenvereniging zal de komende week tal van activiteiten ondernemen om aandacht te vragen voor het homofobe klimaat in Polen. Samen met Amnesty International organiseert het COC dinsdag een protestbijeenkomst bij de ambassades van Polen en Letland. Vertegenwoordigers van COC en Amnesty zullen met de Poolse ambassadeur spreken over recente homofobe uitspraken. Twee dagen later, op de Internationale Dag Tegen Homofobie, organiseert het COC een manifestatie op de Dam in Amsterdam. Via de website coc.nl kunnen alle Nederlanders zich uitspreken tegen het Poolse beleid. De Polenweek wordt afgesloten met een bezoek aan de Gay Pride in de Poolse hoofdstad Warschau. Een delegatie van COC Nederland onder leiding van voorzitter Van Dalen zal zaterdag 19 mei meelopen tijdens de pride.

Het klimaat voor homoseksuelen in Polen is volgens het COC bar slecht. Een ruime meerderheid van de Polen vindt homoseksualiteit een zonde. Naar aanleiding van de jongerenboot die tijdens de Amsterdamse Canal Pride zal meevaren, haalde de Poolse onderwijsminister en vice-premier Roman Giertych flink uit naar Nederland. Om zoiets in zijn land te voorkomen wil hij 'homoseksuele propaganda op scholen' strafbaar stellen. Volgens de Poolse Europarlementariër Tomczak Witold is homoseksualiteit een 'aanfluiting van de natuurwetten' en moeten homo's worden genezen anders betekenen ze het einde van Europa. Op aangeven van ombudsvrouw Ewa Sowinska wordt door de Poolse regering gekeken of sommige functies, zoals in het onderwijs, voor homoseksuelen kunnen worden verboden. Ruim zestig procent van de Polen staat achter dergelijk beleid.

Volgens COC-voorzitter Van Dalen kan het niet meer bij waarschuwen blijven. 'De uitbreiding van de Europese Unie was bedoeld om Europa als geheel te versterken en niet om de positie van homoseksuelen te verzwakken', aldus Van Dalen. Hij zal het kabinet dan ook oproepen Polen binnen de Europese ministerraad ter verantwoording te roepen. Ook moeten harde sancties kunnen worden ingezet, zoals uitsluiting van Polen in overleggen. De voorzitter doet zijn oproep tijdens de tweede Roze Landdag in Utrecht, die om 10.30 uur zal worden geopend door coördinerend minister homobeleid Ronald Plasterk. Op initiatief van het COC Nederland en Movisie komen alle roze organisaties samen om te praten over het seksuele diversiteitbeleid voor de komende jaren. De dag leidt tot een definitief beleidsplan, dat begin juni aan de regering zal worden aangeboden.