Meer 45-plussers aan het werk

14.05.2007 / 14:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Centrum voor werk en inkomen

Centrum voor werk en inkomen

http://www.cwinet.nl

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt netwerkgroep 45-plus

De arbeidskansen voor 45-plussers zijn de afgelopen maanden gestegen. Het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) bemiddelde in de eerste vier maanden van 2007 bijna 23.000 werkzoekenden van 45 jaar of ouder naar een baan, 8.900 meer dan in dezelfde periode in 2006. CWI organiseert onder meer netwerkbijeenkomsten voor 45-plussers: bijeenkomsten van werkzoekenden om tips en contacten uit te wisselen bij het zoeken naar werk of het starten van een eigen bedrijf. Staatssecretaris Aboutaleb brengt vandaag een bezoek aan CWI Assen om zich te laten informeren over het succes achter deze 'werk-communities'.

Extra aandacht voor oudere werkzoekende
Eén op de twee ingeschreven werkzoekenden is momenteel 45 jaar of ouder. Van deze groep is 77% twaalf maanden of langer op zoek naar werk. Om zich sterk te maken voor oudere werkzoekenden is CWI eind 2006 van start gegaan met het project Talent 45-Plus. Doel is om binnen twee jaar 30.000 extra 45-plussers aan de slag te helpen. CWI zet hiervoor 300 adviseurs in die zich specifiek richten op het bemiddelen van deze groep werkzoekenden. De eerste resultaten zijn positief.

Competentietests
Een instrument dat CWI met succes inzet om de baankansen van 45-plussers te vergroten, is de competentietest. Met behulp van een dergelijke persoonlijkheids- of capaciteitstest krijgt de werkzoekende inzicht in de eigen vaardigheden en persoonlijke mogelijkheden voor een nieuwe baan. Met name voor werkzoekenden met veel werkervaring, maar weinig of geen diploma's, kunnen competentietests uitkomst bieden. Inmiddels hebben ruim zesduizend 45-plussers tests afgelegd bij CWI. Dit aantal zal naar verwachting groeien tot 25.000 aan het eind van 2007.

Staatssecretaris Aboutaleb bezoekt netwerkgroep 45-plus Door hun werk- en levenservaring kunnen 45-plussers elkaar tips en contacten leveren bij het zoeken naar werk of het starten van een bedrijf. CWI biedt hen daarom op een aantal vestigingen de mogelijkheid om, onder begeleiding van CWI-adviseur, in netwerkgroepen bij elkaar te komen. In het kader van een bijeenkomst over arbeidsmarktparticipatie van ouderen zal staatssecretaris Aboutaleb vandaag een netwerkbijeenkomst bijwonen bij het CWI in Assen. In drie netwerkrondes zal hem door werkzoekenden een beeld worden geschetst van de problemen waar 45-plussers tegenaan lopen bij het zoeken naar werk en de meerwaarde die het 45-plus netwerk hen biedt.


Noot voor de redactie (