CDA

06] 14 mei 2007 - Nieuws -
Verslag inzake de naleveving van de gedragscode door CDA-europarlementariërs

Op 1 januari 2005 werd de nieuwe gedragscode voor de Nederlandse leden van het Europees parlement van kracht.

Dit betekent dat CDA leden evenals reeds in het verleden het geval was alleen werkelijk gemaakte reiskosten declareren. Dat wil zeggen dat zij de forfaitaire vergoeding daadwerkelijk innen voor zover dat voor een dekkende vergoeding nodig is, dan wel niet-gebruikte bedragen terugstorten in de kas van het EP. Voor berekening van reiskosten is
1ste klas treinbiljet of vliegticket met aansluitende taxikosten, dan wel de kilometerprijs volgens ANWB-maatstaven toegepast. Tevens worden chauffeurskosten meegerekend.

De vergoeding voor personeelskosten (voor twee à drie formatieplaatsen en eventuele stagiaires), die de leden overigens niet zelf kunnen ontvangen, wordt uitsluitend aangewend voor personele ondersteuning.
De uitgaven die de assistenten doen ten behoeve van hun ondersteunende werk (kantoorartikelen, telefoon, boeken, kranten, etc.) worden betaald uit de âalgemene onkostenvergoedingâ.
Conform de code handhaaft de CDA delegatie de lijn dat niet deelgenomen wordt de vrijwillige aanvullende pensioenregeling van het EP.

Neveninkomsten worden door de leden bij het daartoe bestaande openbaar register aangemeld. Dit wordt op internet gepubliceerd.

De leden aanvaarden alleen een dagvergoeding voor dagen die daadwerkelijk worden besteed aan parlementaire activiteiten.

De maandelijkse vergoeding voor algemene uitgaven (EUR 3785,-) wordt uitsluitend besteed aan de ondersteuning van parlementaire werkzaamheden. Om aan dit onderdeel van de code te voldoen heeft de CDA-delegatie besloten om ook over 2005 rekening en verantwoording af te leggen van bedoelde uitgaven. De categorieën van uitgaven werden tussen de delegaties afgestemd.

De informatie inzake de algemene uitgaven stond ter beschikking van de vertrouwenspersoon Prof. J.C.A. Gortemaker RA. Hij was in overleg met het partijbestuur van het CDA uitgenodigd om, als onafhankelijke monitor, op de procedure toe te zien. De vertrouwenspersoon bevordert onder andere de uniformiteit van de gegevens door het aangeven van criteria. Het deskundigerapport van de vertrouwenspersoon treft u als bijlage bij deze verklaring aan.

De uitgavenpatronen verschillen van persoon tot persoon. Maar ze tonen aan dat de forfaitaire vergoeding volledig voor het parlementaire werk gebruikt wordt.

Hierna volgt de bijlage met een overzicht van de algemene uitgaven. Aan de vertrouwenspersoon werden uiteraard uitvoeriger detailleringen voorgelegd.
De CDA-delegatie is van mening hiermee de nodige openbaarheid te hebben gegeven aan de naleving van de code. De keuze van vertrouwenspersoon is tevens een garantie van objectiviteit, deskundigheid en privacybescherming, welke bij een weergave als deze van wezenlijk belang zijn. Dat betekent dat een nadere detaillering van de verslaggeving uitsluitend plaats vindt tussen de individuele leden en de vertrouwenspersoon.

U kunt hier het overzicht van de algemene uitgaven downloaden. U kunt hier de verklaring van de accountant downloaden.