Landelijke Studenten Vakbond


Studenten willen aanpassing studiefinanciering

Utrecht, 10 mei 2007 -- Op 11 mei zal de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) een petitie aanbieden aan Minister Plasterk. In deze petitie pleiten zij, met ruim 1600 belangenbehartigers en studenten, voor verhoging van de basisbeurs voor uitwonende studenten. Het bedrag dat in de studiefinanciering beschikbaar is voor huisvesting is al jaren ontoereikend en is nauwelijks verhoogd, terwijl de kamerprijzen wel flink zijn gestegen.

Op het moment is het verschil tussen een inwonende en een uitwonende basisbeurs slechts 177,84 euro, terwijl volgens het NIBUD de gemiddelde student 325 euro aan woonlasten kwijt is. Hierdoor betalen studenten een onevenredig hoog gedeelte van hun inkomen aan huisvesting en is zelfstandig wonen voor veel studenten financieel erg moeilijk. Een aanpassing van het bedrag voor huisvesting aan de reële situatie is noodzakelijk om de studiefinanciering weer geloofwaardig te maken.

LSVb voorzitter Irene van den Broek: "Voor dit bedrag kunnen studenten nog niet eens bezemkast huren. Wij hopen dat de Minister dit ook inziet."

In de Studenten Kieswijzer die de LSVb voor de Tweede Kamer verkiezingen afgelopen jaar lanceerde gaf 90% van de 25.000 studenten die de LSVb Studenten Kieswijzer invulden aan dat zij de studiefinanciering aangepast willen zien aan realistische bedragen. Met het opstellen van de petitie is gebleken dat niet alleen studenten maar ook andere partijen op het gebied van studentenhuisvesting deze mening delen.

Onder de partijen die de petitie hebben ondertekend zijn belangrijke belangenbehartigers als de Woonbond en huurdersverenigingen, raadsleden van verschillende politieke partijen, de Stichting Studentenhuisvesting (SSH), Rabo Vastgoed, politieke jongerenorganisaties ROOD, JS, CDJA en Dwars en talloze studentenverenigingen, studentenorganisaties en individuele studenten.