Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Faculteit Rechtsgeleerdheid, Economie, Bestuur en Organisatie


1 mei 2007

Congres 'Doding van kinderen in gezinsverband'

Strak geregisseerde samenwerking instanties noodzakelijk

Kinderdoding is de laatste tijd uitgegroeid tot een actueel maatschappelijk probleem, dat nauwe samenwerking tussen de betrokken instanties vereist. Op het congres 'Doding van kinderen in gezinsverband' op 10 mei a.s. zullen deskundigen uit uiteenlopende disciplines hun visie op het fenomeen kinderdoding presenteren. Het congres wordt georganiseerd door het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht en staat onder voorzitterschap van criminoloog en forensisch psycholoog dr. Frans Koenraadt.

Hoewel kinderdoding van alle tijden is, is het de laatste jaren uitgegroeid tot een actueel maatschappelijk probleem. Vroeger werd het fenomeen afgedaan als een typisch 'vrouwendelict', tegenwoordig zijn het zowel mannen als vrouwen die hun eigen kinderen ombrengen. Ook groeit het aantal jeugdige slachtoffers van huiselijk geweld met fatale afloop, zo blijkt uit recente cijfers.

Fataal huiselijk geweld

Huiselijk geweld is in diverse Europese landen, waaronder Nederland, uitgegroeid tot een centraal thema in het overheidsbeleid van justitie en hulpverlening. Toch werd aan fataal huiselijk geweld - en in het bijzonder kinderdoding - tot voor kort relatief weinig serieuze aandacht besteed. Inmiddels zijn er wel onderzoeksgegevens beschikbaar waar lering uit te trekken valt. Op het congres gaan diverse sprekers, waaronder Koenraadt en collega-onderzoeker drs. Marieke Liem, nader in op de doding van kinderen in gezinsverband.

Strak geregisseerde samenwerking

Naast Koenraadt en Liem zullen diverse vertegenwoordigers van de betrokken instanties, waaronder kinderartsen (drs. Ben Rensen en drs. Leonoor Landsmeer) en juristen (prof.mr. Jan Willems en mr. Jeanette Bruins), hun ervaringen presenteren en handreikingen doen ter preventie. Ook psychologen, onderwijskundigen, politiemensen, rechters en hulpverleners doen op het congres hun verhaal. Speciale aandacht wordt daarbij besteed aan de noodzaak voor een strak geregisseerde samenwerking tussen de instanties. De sprekers zullen stilstaan bij de motieven, de modus operandus in dergelijke delicten en de psychische gesteldheid van de dader, de positie van het slachtoffer, en de mogelijkheden tot eventuele preventie.

Journalisten zijn welkom om het congres 'Doding van kinderen in gezinsverband' bij te wonen op 10 mei a.s. in Congrescentrum De Reehorst te Ede. Het programma is te vinden op http://www.uu.nl/content/Kinderdoding_07.pdf.

Meer informatie

Perscommunicatie Universiteit Utrecht, (030) 253 3550, perscommunicatie@uu.nl.