Gemeente Breda

Eerste officiële telling dak- en thuislozen Breda

Breda beschikt voor het eerst over een betrouwbare telling van het aantal daklozen. Uit de telling blijkt dat er in 2004 602 geregistreerde dak- en thuislozen in de stad waren.

Tot dat moment ging de gemeente uit van schattingen. De laatste schatting dateert van 2002. Breda kwam toen uit op ongeveer 400 daklozen. De gemeente vindt de telling belangrijk, want regelmatig meten van het aantal dak- en thuislozen geeft zicht op de ontwikkeling van deze groep en op de effecten van beleid.

Breda is centrumgemeente voor de opvang van dak- en thuislozen. De gemeente krijgt geld van het Rijk voor hun opvang, maar de verdeling van deze middelen is op dit moment onderwerp van een landelijke discussie. De vier grote steden hebben 20 miljoen extra nodig voor maatschappelijke opvang. Dat kan een nieuwe verdeling van het rijksgeld tot gevolg hebben, waarover verantwoordelijk wethouder Heerkens zich grote zorgen maakt. Breda loopt het risico 1,5 miljoen te moeten inleveren. Dat betekent afbraak van de bestaande voorzieningen.

Het rijk wil een gedegen telling van het aantal daklozen. Breda is een van de eerste gemeenten in Nederland die aan die voorwaarde voldoet. De 602 daklozen uit de telling stonden in één jaar bij de politie of bij een andere instantie geregistreerd. Dat betekent niet dat zij het hele jaar op straat waren. Sommigen waren er tijdelijk, tot er weer onderdak elders was. Anderen kwamen niet uit Breda. Het gaat voornamelijk om mannen ouder dan 23 jaar. De groep is onderverdeeld in 237 zorgmijders en 365 zorggebruikers. Niet in beeld zijn zorgmijders die nergens geregistreerd staan. Zorgmijders hebben doorgaans alleen contact met de politie en met Sociale Zaken van de gemeente. Om de groep beter door te verwijzen naar zorginstanties heeft de gemeente bemoeizorg ingesteld en begon Sociale Zaken met outreachend werken (medewerkers van verschillende hulpverlenende instanties die op zoek gaan naar zorgmijders en hen overhalen hulp te accepteren.)

De meest voorkomende problemen van zorggebruikers zijn verslaving en medische en financiële problemen. Zorggebruikers hebben contact met instellingen als GGD, GGZ, t IJ (maatschappelijke opvang) en Novadic-Kentron (verslavingszorg).

Bouwstenen

Het onderzoek naar het aantal dak- en thuislozen is uitgevoerd door de afdeling Onderzoek & Informatie van de gemeente. Het zal één van de bouwstenen zijn voor nieuw beleid op het gebied van maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGz) en verslavingszorg.

Een dak- of thuisloze is iemand zonder vaste woon- of verblijfplaats, die de meeste tijd op straat of bij de opvang verblijft. Het onderzoek richt zich op het verzorgingsgebied van de centrumgemeente Breda. Het gebied bestrijkt de gemeenten Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Moerdijk, Oosterhout, Werkendam, Woudrichem en Zundert.

Breda, 9 mei 2007

Te downloaden:

* Commentaarnota Onderzoek omvang groep dak.pdf
* Definitieve rapportage meting daklozen.pdf