Provincie Drenthe

Fietspad Assen-Vries krijgt een plus
09 May 2007

Het fietspad langs de Asserstraat tussen Vries en Assen heeft een opknapbeurt gekregen. Gedeputeerde Rob Bats, Marijke Kramer, projectsecretaris bereikbaarheid van de Regio Groningen-Assen en de wethouders Harm Assies van de gemeente Tynaarlo en Gerrit Piek van de gemeente Assen verrichtten vanochtend gezamenlijk de officiële opening. Dit is de eerste van een reeks fietsroutes in de regio Groningen-Assen die een opknapbeurt krijgen en verbeterd worden tot een Fietsroute Plus. De Fietsroutes Plus zijn directe verbindingen tussen twee plaatsen met duidelijke bewegwijzering en voorrang voor fietsers op kruisingen. De fietspaden zijn minimaal 2,5 meter breed en het wegdek is van asfalt of beton met zo weinig mogelijk oneffenheden. Ook zijn er langs een Fietsroute Plus enkele schuilmogelijkheden.

Dagelijks rijden scholieren vanuit Zuidlaren, Tynaarlo en Vries richting Assen. Ook een groot aantal woon-werkfietsers rijdt over het fietspad. Omdat langs de weg veel bomen staan is gekozen voor glad beton. Beton is minder kwetsbaar dan asfalt als het gaat om wortels die het wegdek omhoog drukken. Ook ondervinden fietsers minder weerstand tijdens het fietsen. Door de lichtgrijze kleur van het beton is het verschil tussen berm en fietspad beter zichtbaar. Ook in de kern Vries zijn verbeteringen doorgevoerd. Tegelijkertijd zijn langs de fietsroute de bushaltes verbeterd en de stallingsmogelijkheden voor fietsers uitgebreid. Later dit jaar komen er nog nieuwe abri's, waar fietsers kunnen schuilen. Met deze maatregelen is de kwaliteit van het fietspad verhoogd en is het met recht een Fietsroute Plus.

Binnenkort krijgen ook de fietspaden tussen Rolde en Assen én tussen Eelde en Groningen een opwaardering tot Fietsroute Plus.

De Fietsroute Plus Assen-Vries is mogelijk gemaakt door de gemeenten Assen en Tynaarlo, de Regio Groningen-Assen en de provincie Drenthe.