GTI NV

Milieuvriendelijk en kostenbesparend koelsysteem door GTI

Zoetermeer, 8 mei 2007

Op 10 mei 2007 stelt GTI Koudetechniek een nieuw innovatief koelsysteem in bedrijf voor het fruitopslagbedrijf MetNooij (H.M. de Jong) uit Ridderkerk. GTI levert voor dit grootschalige fruitkoelhuis een luchtverdelingsysteem op, dat koelt op basis van een combinatie van kooldioxide (CO2) en ammoniak (NH3). Voordeel van deze combinatie is dat het zuinig, milieuvriendelijker en veiliger is. Daarnaast levert het aanzienlijke kostenbesparingen op. GTI werd in een vroeg stadium bij het project betrokken vanwege haar expertise en eerdere pionierswerk bij de toepassing van dit relatief nieuwe koudemiddel. Met de opdracht is voor GTI circa 2 miljoen euro gemoeid.

Koelhuis
Het fruitopslagbedrijf beslaat een oppervlakte van 1,2 hectare. Het koelhuis telt 100.000 m³ met twintig meter hoge opslagruimtes. Hierin worden 10.000 tot 15.000 pallets met fruit volautomatisch getransporteerd met zeven kranen. Zowel de enorme afmetingen van de ruimtes als het feit dat er met 'levende' producten wordt gewerkt, stelt hoge eisen aan de koudetechniek en luchtverdeling. Deze moet immers de kwaliteit van de producten waarborgen. Voor dit project ging GTI na welk koelsysteem de laagste bedrijfskosten tot resultaat had. Daarbij werd rekening gehouden met milieu- en energieaspecten, investeringskosten en onderhoud. De toepassing van CO2 heeft een aantal voordelen ten opzichte van traditionele koudemiddelen als freon en h(c)fk's: lagere energiekosten, productvriendelijk en niet schadelijk voor de constructie. Nadeel van CO2 waren de investeringskosten. De circa 10% extra investering wordt voor dit project ruimschoots gecompenseerd door de aanzienlijk lagere energiekosten. Vanwege het innovatieve karakter van het ontwerp werd aan dit project een EG-subsidie toegekend.

Pionierswerk
GTI begon in 2000 met pionierswerk en kennisontwikkeling over de toepassing van CO2 als koudemiddel. Inmiddels zijn er al een 30-tal gelijkwaardige koelsystemen gerealiseerd, waaronder bij Grolleman Coldstore in Apeldoorn, bij Southeast Frozen bv te Urk, aardappelverwerkende industrie Aviko en 4 Fruit Company. Het ultra-moderne hoogbouw koelhuis van de firma H.M. de Jong uit Ridderkerk met de naam 'MetNooij O.G. Ridderkerk', mag GTI vanaf 10 mei 2007 aan deze lijst toevoegen.

Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, de Europese leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties, evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer.
SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2006 een omzet van 10,7 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

H.M. de Jong Koel- en Vrieshuis B.V. is een organisatie, die zich in de afgelopen 60 jaar heeft ontwikkeld tot één van de beste koel- en vrieshuizen van Nederland. Het bedrijf beslaat een bedrijfsoppervlakte van 1,2 hectare in het midden van het land, direct aan de A12. De kernactiviteit van H.M. de Jong Koel- en Vrieshuis B.V. bestaat uit het conditioneren van voedingsmiddelen, zoals binnenlands hardfruit (appels en peren), buitenlands fruit, bessen, exoten, knoflook, citrus, zuivelproducten (kaas en boter), frites en vele andere producten.
H.M. de Jong Koel- en Vrieshuis B.V. is een organisatie waarin voedselveiligheid centraal staat. Door waarborging van informatie en koelkennis bieden zij kwalitatief hoogwaardige conditionering aan.