Ingezonden persbericht

3 Mei 2007

Eerbetoon aan Gerard Thoolen in Nieuw Land Erfgoedcentrum op 6 mei 2007

Lelystad - De samenwerking tussen Cine-Utopia en Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad resulteert in een mooi documentaire programma. In dit tweede succesvolle jaar worden uiteenlopende films worden vertoond die de verschillende facetten van onze samenleving nader belichten. Op 6 mei draait in de IJsselmeerzaal van Nieuw Land de documentaire "Alles komt ergens van" over het werk en leven van een van Nederlands grootste acteurs, Gerard Thoolen. De film begint om 15:00 uur.

De in 1996 gestorven acteur Gerard Thoolen speelde zijn eerste hoofdrol in 1980, in de speelfilm Het teken van het beest van regisseur Pieter Verhoeff. Er ontstond tussen de twee mannen iets wat Verhoeff achteraf noemt 'een soort vriendschap'. Voorzichtig uitgedrukt, maar typerend voor de soms moeizame relatie tussen de acteur en zijn omgeving.

Thoolen oogstte veel succes met de producties van het Werkteater en in films als De smaak van water en De illusionist, maar hij was 'getrouwd met het ongelukkig zijn', zoals collega Olga Zuiderhoek het liefdevol uitdrukt. Acteren beschouwde hij als 'de enige manier om mee te doen aan de dans die iedereen danst'.

In Alles komt ergens van brengt Verhoeff een aantal vrienden en familieleden bijeen om tijdens een copieus diner herinneringen aan Gerard op te halen. Onder hen collega's Joop Admiraal, Peter Faber, Kitty Courbois en de in juni 2003 overleden schrijver Jean-Paul Franssens. Tussen de voorbereidingen van deze bijeenkomst door worden interviews, filmfragmenten en dagboek-aantekeningen gemonteerd. Het resultaat is een even ontroerend als komische terugblik op het leven van een van de grootste Nederlandse acteurs van de afgelopen decennia.

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm. De entreeprijs voor de film en het museum Nieuw Land bedraagt van E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft. De film begint om 15:00 uur.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.



Ingezonden persbericht