Voedingcentrum
Varkensvlees zonder luchtje
4 mei 2007
Per 1 juli worden alle biggen op biologische varkenshouderijen
verplicht verdoofd gecastreerd. Tot nu toe werden de ballen nog vaak
zonder verdoving verwijderd. Het is wetenschappelijk aangetoond dat
dit zorgt voor pijn en stress. Biggen worden gecastreerd om een
onaangename geur bij het bakken van vlees te voorkomen, de zogenaamde
berengeur. Onverdoofd castreren hoeft niet. Berengeur kan ook op
andere, diervriendelijkere manieren worden voorkomen. Bijvoorbeeld
door wel een verdoving te gebruiken. Ook staan er andere innovaties op
stapel om de berengeur te lijf te gaan. Het Voedingscentrum vindt het
goed dat consumenten dierenwelzijn kunnen meewegen als ze in de winkel
vlees kopen.
Het castreren van beertjes (mannelijke biggetjes) gebeurde tot nu toe
zowel bij de intensieve als de biologische varkenshouderij. Dit doen
varkenshouders omdat het vlees van ongecastreerde beren bij verhitting
een onsmakelijke geur kan hebben (mest- urinegeur), ook wel berengeur
genoemd. Deze geur vinden de meeste consumenten niet lekker. Berengeur
ontstaat onder invloed van mannelijke geslachtshormonen. Om het
ontstaan van berengeur te voorkomen worden de beertjes gecastreerd. De
castratie gebeurt bij beertjes die jonger zijn dan 7 dagen.
Biologische varkenshouders willen voorop lopen
De biologische varkenshouders willen voorloper blijven op het gebied
van dierenwelzijn en zien het verdoven als een tussenstap naar
volledig stoppen met castreren. De verdoving is natuurlijk ook
pijnlijk voor biggen. Er is op dit moment veel onderzoek naar andere
manieren om de berengeur tegen te gaan. Een aantal opties staan in de
achtergrondinformatie over de varkensketen. Zo is het in de toekomst
misschien mogelijk om varkens te fokken die minder snel zoân berengeur
ontwikkelen. Ook het ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit investeert in de kennis op dit gebied. Wellicht zal
dit er op termijn toe leiden dat ook de reguliere en
scharrelvarkenshouderij de berengeur diervriendelijker te lijf gaan.
Kiezen voor varkensvlees
Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat consumenten bewust kunnen
kiezen. De komende jaren zal het daarom veel aandacht besteden aan die
bewuste keuze en daarbij ook concrete handvatten bieden. Bijvoorbeeld
bij het kiezen van vlees. Als een consument dierenwelzijn belangrijk
vindt, is het goed te weten hoe een varken nu precies leeft. Op
www.voedingscentrum.nl zijn de verschillen tussen de verschillende
varkenshouderijsystemen daarom in kaart gebracht. De keten van varken
tot karbonade staat omschreven voor de intensieve, scharrel en
biologische varkenshouderij. Biologisch varkensvlees heeft een
marktaandeel van 2% en is herkenbaar aan het EKO-keurmerk.