Gemeente Hilversum

Jongeren geven Hilversum gemiddeld een 7,5!

3 mei 2007
Als het aan de jongeren ligt scoort Hilversum gemiddeld een 7,5. Het Zuidoostelijke Villawijk krijgt daarbij het hoogste cijfer (7,95), het Van Riebeeckkwartier het laagste (6,4).

Dat blijkt uit een enquête die wethouder jeugd, Erik Boog, onlangs aan 1200 jongeren heeft voorgelegd. Vijfhonderd jongeren in de leeftijd van 10 tot en met 22 jaar stuurden de vragenlijst terug. Drie van hen
- Frédérique Groenen (17), Marianne van Dongen (17) en Zakariye Rooble (12) - ontvangen op 14 mei uit handen van Erik Boog een iPod en gaan naar aanleiding van de enquête met de wethouder in gesprek. Plaats van handeling: Café De Doelen, Groest 42. Aanvang: 16.30 uur.

Uit de reacties op de enquête komen onder meer de volgende aandachtspunten naar voren:


* de meeste 18 t/m 22 jarige jongeren vinden het moeilijk om andere (zelfstandige) woonruimte te krijgen: het aantal beschikbare kamers of woningen is beperkt of te duur.

* 5% van de Hilversumse jongeren kampt met problemen, waarbij hulp gewenst is.

* een relatief laag percentage leerlingen binnen het middelbaar beroepsonderwijs heeft het naar de zin.

* de bibliotheek wordt lager gewaardeerd dan andere activiteiten (verenigingen, clubs).

* bioscoop/filmhuis, bar/café en restaurant zijn de voorzieningen, die het meest door de uitgaande jongeren in het centrum worden bezocht.

* een deel van de jongeren voelt zich bij het uitgaan in het centrum niet veilig; vooral vanwege het gedrag van groepen (hang)jongeren.
* 7% van de jongeren heeft binnen Hilversum géén goede vrienden en/of vriendinnen.

* éénderde van de jongeren mist één of meer buurt)voorzieningen/activiteiten in Hilversum.
* internet, bezoek aan scholen/jongerencentra en enquêtes zijn volgens de respondenten goede manieren voor de gemeente Hilversum om met jongeren in Hilversum te communiceren, naast gerichte acties (jongerenkrant/folders/posters).

De resultaten worden meegenomen in de vier programma's die de gemeente gaan helpen het jeugdbeleid verder uit te voeren. Dit zijn:


1. Jeugd en Meedoen

2. Jeugd in Huis
(jeugdgezondheidszorg, opvoedingsondersteuning, jeugdzorg, ggz, wonen, etc.)

3. Jeugd op School of aan het Werk
(kinderopvang, peuterspeelzalen,onderwijs, werkgelegenheid, stageplaatsen, etc.)

4. Jeugd in hun Vrije tijd
(speelplekken, jongerenvoorzieningen, sport, culturele voorzieningen etc.)