Gemeente Wijk bij Duurstede

Aankondiging inspraakprocedure concept verordening Wet maatschappelijke ondersteuning

Per 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Met de komst van de Wmo is de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) ingetrokken en opgegaan in de Wmo. Dat betekent dat de gemeente verantwoordelijk blijft voor het toekennen van vervoersvoorzieningen, rolstoelen en scootmobielen en woningaanpassingen. Daarnaast is de gemeente met de Wmo verantwoordelijk geworden voor het toekennen van hulp bij het huishouden.

Wat houdt de conceptverordening in?
De gemeente moet voor het toekennen van deze voorzieningen regels opstellen. Deze regels worden benoemd in een `verordening maatschappelijke ondersteuning', en achterliggende beleidsregels en een financieel besluit. De verordening maatschappelijke ondersteuning van de gemeente Wijk bij Duurstede is opgesteld samen met een vertegenwoordiging van de Wmo adviesraad Wijk bij Duurstede. De concept verordening van de gemeente is nu af, en dat is het moment om u als inwoner, of organisatie, de gelegenheid te geven hierop te reageren. Daarom wordt deze conceptverordening van 1 mei tot en met 1 juni ter inzage gelegd.

Op een aantal punten is de verordening gewijzigd ten opzichte van de oude Wvg-verordening, namelijk:

1. Regels voor het toekennen van hulp bij het huishouden zijn toegevoegd, waarbij extra aandacht is voor het voorkomen van overbelasting bij mantelzorgers;

2. Het persoonsgebonden budget wordt ingevoerd. Dat wil zeggen dat de gemeente vanaf volgend jaar ook geldbedragen wil gaan verstrekken waarmee u een voorziening kunt kopen. Hierdoor heeft u bijvoorbeeld zelf meer keuze over wat voor rolstoel of scootmobiel u wilt hebben;
3. Het verstrekken van versnelde individuele voorzieningen wordt ingevoerd. Hiermee wil de gemeente bereiken dat u bij relatief simpele aanvragen niet zolang meer hoeft te wachten tot u deze in huis heeft;
4. De mogelijkheid voor het verstrekken van een `losse woonunit' in plaats van een vaste woningaanbouw wordt toegevoegd. Dit kan een snellere en meer passende oplossing zijn wanneer een woningaanbouw snel gerealiseerd moet zijn en wanneer te verwachten is dat deze korter dan vijf jaar noodzakelijk zal zijn;

5. De mogelijkheid voor het opzetten van zogenaamde `rolstoel en scootmobielpools' wordt toegevoegd. Hiermee kan de gemeente bereiken dat dit soort voorzieningen efficiënter gebruikt worden wanneer iemand deze niet dagelijks nodig heeft. Voorzieningen kunnen dan met meerdere mensen (bijvoorbeeld bij seniorenwoningen) gedeeld worden.

Op dit moment zal alleen de verordening ter inzage worden gelegd. Dit is het basisdocument waarin het verstrekken van voorzieningen wordt geregeld. In een later stadium zullen de beleidsregels en het financieel besluit ter inzage worden gelegd. Deze documenten zijn een concretere uitwerking van de verordening.

Hoe kunt u reageren?
De conceptverordening ligt vanaf 1 mei t/m 1 juni ter inzage in het gemeentehuis tijdens de openingstijden. U kunt de stukken hier ook ophalen. U kunt de stukken ook downloaden van de website van de gemeente www.wijkbijduurstede.nl à bestuur à regels en verordeingen. Een aantal organisaties, zoals de woningbouwvereniging, de SIGW, en de ouderenorganisaties krijgen de stukken toegestuurd.

U kunt uw reactie zowel mondeling als schriftelijk indienen. U kunt uw reactie sturen naar de gemeente Wijk bij Duurstede, t.a.v. de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, Postbus 83, 3960 BB Wijk bij Duurstede.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Bianca Espeldoorn of Suzanne van de Gein via tel. 595 595.
Met vragen of opmerkingen kunt u ook contact opnemen met de leden van de adviesraad Wmo, via de mail adviesraadwmo@wijkbijduurstede of via de contactpersonen Rhea Reintjes (werkgroeplid verordening tel. 574222) of René Borkus (voorzitter tel. 575176).