Gemeente Lingewaal


gevonden en verloren voorwerpen
gemeentehuis2_kl.jpg

In het verleden moesten gevonden en verloren voorwerpen bij de politie worden gemeld. De gemeente heeft deze taak nu overgenomen. Dat betekent dat inwoners van Lingewaal voortaan gevonden en verloren voorwerpen tijdens kantoortijden kunnen laten registreren bij de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis in Lingewaal. U kunt in principe in iedere gemeente melding maken van verloren of gevonden voorwerpen, ongeacht waar het voorwerp gevonden is. Deze melding gebeurt bij voorkeur elekrtonische. Melden via een aangifteformulier kan ook. Voor het aangifteformulier kunt u ook terecht bij het gemeentehuis.

Iemand die een voorwerp vindt, moet hiervan melding maken bij de gemeente. Het maken van een melding blijft niet beperkt tot de gemeente waar het voorwerp is gevonden of waar de vinder woont. Melding kan in principe bij elke gemeente plaatsvinden. Het melden geschiedt via het invullen van een aangifteformulier. Dat kan elektronisch, maar langskomen bij het gemeentehuis kan ook.

Het heeft de voorkeur dat de vinder de voorwerpen zelf bewaart. Het kan ook dat de gemeente de voorwerpen bewaart en zorgt voor overdracht naar de eigenaar, als die bekend is. Ook bestaat de mogelijkheid dat de gemeente de voorwerpen houdt, verkoopt of vernietigt na het verstrijken van de wettelijke bewaartermijn.

Uitgangspunt is dat een vinder één jaar na de melding eigenaar wordt van het gevonden voorwerp. Dit geldt in beginsel alleen in het geval dat de vinder het voorwerp gedurende een jaar heeft bewaard. In het geval dat het voorwerp aan de gemeente in bewaring wordt gegeven, wordt er onderscheid gemaakt tussen zaken met een waarde van 450 euro en meer en zaken met een waarde van minder dan 450 euro. Wordt de gevonden zaak in bewaring gegeven aan de gemeente en betreft het een voorwerp met een waarde van minder dan 450 euro, dan is de gemeente na drie maanden bevoegd om het voorwerp te vernietigen, tenzij de gemeente anders besluit bijvoorbeeld wanneer het voorwerp bij verkoop een redelijke opbrengst zal hebben. Dit alles is geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Mocht in de praktijk blijken, dat specifieke categorieën goederen met hergebruikswaarde veel voorkomen, dan kan de manier van afhandeling worden herzien. Dit kan dan meegenomen worden in de evaluatie.

Wanneer de burger een zwerfdier vindt, kan hij/zij hiervan ook melding doen bij de gemeente. Dit kan telefonisch, elektronisch of door een bezoek aan het gemeentehuis. Indien een burger een zwerfdier op straat tegenkomt en vermoedt dat medische behandeling noodzakelijk is, kan hij/zij dit dier bij dierenartsenpraktijk ter behandeling aanbieden. De kosten van behandeling zullen dan vergoed worden door de gemeente. Let wel: het gaat hier om zwerfdieren, hieronder begrepen verwilderde katten. Dieren die in redelijkheid niet beschouwd worden als huisdieren en/of in de vrije natuur zonder hulp van de mens leven, behoren hier niet toe en de kosten van behandeling van deze dieren worden dan ook niet door de gemeente vergoed! De praktijk laat zien dat gevonden dieren direct worden overgebracht naar een asiel.