Gemeente Deurne

03-05-2007
Overheid betaalt 80% van saneringskosten
Actie zinkassen verwijderen: laat gratis bodemonderzoek doen Burgers die vermoeden dat er zinkassen (ook wel sintels of slakken genoemd) op hun perceel liggen of vroeger hebben gelegen, kunnen nu een gratis bodemonderzoek aanvragen. Als blijkt dat de bodem inderdaad verontreinigd is met zware metalen (cadmium, zink, lood, koper en arseen) dan kan deze het beste gesaneerd worden. In het kader van de actie Zinkassen verwijderen van de gemeente Deurne samen met Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK) betaalt de overheid 80% van de saneringskosten. De beschikbare middelen zijn niet onbeperkt, daarom geldt: wie t eerst komt, wie t eerst maalt.

Informatiestand
In het gemeentehuis staat tot eind mei een informatiestand die onderdeel is van de actie Zinkassen verwijderen. Daar is te zien wat zinkassen zijn, waar ze voorkomen, waarom ze verwijderd moeten worden en hoe dat in zijn werk gaat. De bedoeling is mensen te wijzen op de schadelijke effecten van zinkassen en hen aan te sporen om verontreinigde grond te saneren.

Zinkassen zijn schadelijk
Zinkassen zijn het restproduct van zinkerts dat vroeger werd verbrand om er zink uit te winnen. Ze konden gratis bij de zinkfabriek worden afgehaald en werden tot halverwege de jaren 70 veelvuldig toegepast als fundering voor wegen, paden en erven. Pas later kwam men erachter dat zinkassen schadelijk zijn. Doordat ze blijvend cadmium, zink, koper, lood en arseen afgeven, verontreinigen ze continu de omliggende bodem en het grondwater. Met name cadmium en zink hebben op termijn schadelijke effecten op plant, dier en mens.

Saneren met overheidssteun
Zoveel mogelijk zinkassen opruimen en verontreinigde bodem saneren, is de beste maatregel om de bodemvervuiling door zinkassen aan te pakken. Het ministerie van VROM en de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben daarvoor geld aan ABdK beschikbaar gesteld. Ook de gemeente Deurne vindt een veilige leefomgeving belangrijk en deelt in de saneringskosten.

Gezond eigen belang
Het saneren van met cadmium en zink verontreinigde grond is niet alleen van belang voor milieu en gezondheid. Ook voor het verkrijgen van een bouwvergunning of vergunning voor verbouwen moet een aanvrager kunnen aantonen dat de bodem voldoet aan de juiste kwaliteitseisen. En uiteraard zijn er ook heel wat mensen die bij het kopen van een huis willen weten hoe de gesteldheid van de bodem is.

Meer informatie
Bezoek voor meer informatie de informatiestand in het gemeentehuis van Deurne of klik hier. U kunt ook bellen met onze medewerker mevr. E. Smeets 0493-387711 (maandag, dinsdag en donderdag) of met het projectbureau Actief Bodembeheer De Kempen (mevr. C. Kuppens), 040-2329292.

Zinkassen hebben een sintelachtige, korrelige structuur en lijken op ijzerhoudend erts. De kleur is roest- tot donkerbruin met daartussen wat stukjes, enigszins glanzend, grijs. Soms zijn zinkassen zo verpulverd dat ze op zwarte aarde lijken. In de hand is echter het verschil voelbaar.