Gemeente Echt-Susteren


Uniek Europa Vredeskruis voor één dag tentoongesteld in Echt Vredeskruis.JPG

In Echt vindt op donderdag 3 mei een uitzonderlijke gebeurtenis plaats. Immers, het Europa Vredeskruis, toegewijd aan de Heilige Zuster Edith Stein, wordt die dag tentoongesteld op de Bovenstestraat voor het Klooster van de Zusters Carmelitessen en wel van 08.00 tot 15.00 uur.

Het door de Oostenrijkse kunstenaar Helmut Strobl zelf ontworpen Kruis is, gelijktijdig met de in de stad Patsch gebouwde piramidevormige kapel, ingewijd door de plaatselijke pastoor Norbert Gapp en door Paus Benedictus XVI gezegend ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder de Vredesheilige Edith Stein.

De kunstenaar lost hiermee een gedane belofte in aan de voormalige burgemeester van Patsch Josef Rinner, die destijds op een tractor is afgevoerd en ter dood is gebracht. Het Kruis gaat op vredes- en verzoeningsreis door Europa `in het spoor van Edith Stein'. Onder het thema 365 minuten ter bezinning en nagedachtenis aan deze Heilige wordt dit unieke kunstwerk acht opeenvolgende dagen uitgestald in respectievelijk Keulen, Echt, Dresden, Breslau, Auschwitz, Wenen en tenslotte Innsbruck.

Aan het Europese Vredeskruis wordt in aanwezigheid van de burgemeester van Echt-Susteren, mr. E. Schaftenaar, op 3 mei a.s. om 10.00 uur 's ochtends een korte plechtigheid gewijd. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de heer Piet Aben uit Echt en de heer Ad Gijzels uit Susteren. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om die dag het Kruis te bezichtigen.