Gemeente Stadskanaal

De voorjaarsnota 2007 van de gemeente Stadskanaal ziet er gunstig uit. De nota, die een tussenrapportage is over de begroting 2007, wordt deze week door het college aangeboden aan de gemeenteraad. Bovendien wordt in de voorjaarsnota vooruitgeblikt naar begroting 2008 en volgende jaren. De ingezette verbetering van de financiële positie zet zich de komende jaren door, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe beleidswensen. Op 11 juni buigt de gemeenteraad zich over de voorjaarsnota.

Overschot

De voorjaarsnota voorspelt voor 2007 een overschot van EUR 2,3 miljoen, terwijl in eerste instantie de begroting op een klein bedrag na net sluitend gemaakt kon worden. Het overschot ontstaat door een eenmalige verhoging van de dividenduitkering van Essent. Door de verkoop van dochteronderneming Kabelcom kan de gemeente een extra uitkering tegemoet zien van EUR 2,2 miljoen. Bovendien leidt het bedrijfsresultaat van Essent over 2006 tot een verhoging van het normale dividend met EUR 0,4 miljoen.

Ook voor de begrotingen van de jaren 2007 tot 2011 verwacht de gemeente gunstige resultaten. De meerjarenraming sluit in 2011 met een positief saldo van EUR 235.000,00. Dat is bijna EUR 50.000 meer dan bij de presentatie van de begroting 2007 werd verwacht.

Wijkontwikkeling

Eén van de voornaamste speerpunten in de periode tot 2011 zijn de wijkontwikkelingstrajecten in Parkwijk en Maarstee en de herstructureringprojecten in Onstwedde, Mussel en Alteveer. Het college berekent in de voorjaarsnota dat deze projecten in totaal EUR 9,2 miljoen gaan kosten. De kosten worden gezamenlijk gedragen door gemeente en Wooncom. De gemeente heeft de gelden daar nu voor beschikbaar.

Nieuw beleid

Daarnaast is er door het overschot ruimte ontstaan voor nieuwe beleidswensen. Door de eenmalige dividenduitkering kunnen een aantal zaken worden bekostigd. Het gaat dan onder andere om het plaatsen van een aantal kunstobjecten in het centrum van Stadskanaal en de gemeentelijke bijdrage aan de verdubbeling van de N33 tussen Assen en Zuidbroek en aan de sanering van het voormalige gasfabriekterrein aan de Oosterstraat.

Onderwijs

In de meerjarenbegroting zijn bovendien de uitbreiding van praktijkschool De Catamaran en de gezamenlijke nieuwbouw voor de G.W. Spitzenschool (openbaar) en Gabriël Damschool
(protestants-christelijk) opgenomen. De invulling en precieze locatie van de nieuwbouw zijn nog onderwerp van discussie. Voor dit laatste project wordt de komende jaren in totaal EUR 1,7 miljoen krediet gevraagd.


* 02 mei 2007