Gemeente Hilversum

Vragen van D66 inzake de wachtlijsten basisonderwijs/schoolwoningen

2 mei 2007
Geacht College,

"Baby's staan nu al op de wachtlijst voor een basisschool." "Als je verhuist naar Hilversum-Zuid ben je de klos. Je komt er niet meer tussen. Je kinderen 'mogen' dan in Hilversum-Noord naar een basisschool."
"De gemeente plaatst niet eens noodlokalen bij onze buurtschool."

Noodkreten, opgetekend uit de monden van verdrietige ouders. Op schriftelijke vragen (art. 41 RvO) van de SP (september 2006) heeft het College van B&W geantwoord geen verantwoordelijkheid voor het toelatingsbeleid van leerlingen tot scholen te hebben, maar wel verantwoordelijk te zijn voor de onderwijshuisvesting. Die verantwoordelijkheid wordt naar de mening van D66 te sober uitgewerkt met de zinsnede dat er 'voor iedere leerling een plek' ergens in Hilversum moet zijn.
D66 hecht aan een buurtschool. In de eigen buurt moet op redelijke afstand een plek op een basisschool beschikbaar zijn. Kinderen van zuid en oost moeten niet naar noord gemobiliseerd worden. Als er op een school met een specifiek onderwijskundig concept (Montessori, Kindercampus, Jenaplan, enz.) geen plek in de buurt op zo'n school is, dan is dat de specifieke keuze van ouders. Mobiliteit moet dan aanvaard worden door de ouders.
Nu de schoolbesturen meewerken aan het inzichtelijk maken van de wachtlijsten, kunnen de feitelijke knelpunten opgelost worden. Voor de gemeentelijke verantwoordelijkheid inzake onderwijshuisvesting biedt het 'registratiesysteem' kansen.
Ook het College van B & W is van mening dat ieder kind eigenlijk naar een buurtschool (school in de wijk) zou moeten gaan. Dat stemt tot vreugde. Een heldere bijstelling van het huisvestingsbeleid ter zake beperkt het 'gesjouw met kinderen' en het rondpompen van onderwijsfinanciën en bevordert de sociale cohesie in de wijk. Wachtlijsten voor een buurtschool ontstaan met name als er in een woonwijk sprake is van een kinderpiek. Er is dan behoefte aan een gebouw met een tijdelijke onderwijsfunctie: noodlokalen?

Schoolwoningen
Met schoolwoningen wordt een alternatief geboden voor noodlokalen. Het concept schoolwoning gaat uit van een casco voor een woning of een appartement, dat tijdelijk een onderwijsbestemming krijgt. Als de piekleerlingen na ongeveer 15 jaar verdwenen zijn, worden de schoolvoorzieningen verwijderd en start het casco zijn carrière als woning of appartement. In zo' geval wordt slechts 50% van de piekhuisvesting uit het onderwijsbudget betaald. De resterende 50% wordt gevonden in het vastgoeddenken. Veelal is er een woningcorporatie die als financier optreedt en na de onderwijsperiode het casco als wooncomplex nader 'invult'
In talloze nieuwbouwwijken en herstructureringsgebieden in ons land wordt de schoolwoningenformule toegepast. Hilversum vormt daarop een uitzondering. Verbazingwekkend. De nood is hoog. In Hilversum-Oost barst o.a. de Lorentzschool uit zijn voegen. Er staat al een uitzichtbelemmerende noodvoorziening op de speelplaats bij de school. Gelet op de snelle toename van het kindertal in dit herstructureringsgebied (Dudok revisited, Villa Industria, Ooievaarplein) en de opmaat naar de nieuwbouwschool in Anna's Hoeve lijkt het gewenst de oostbuurt te voorzien van tijdelijke onderwijshuisvesting in de vorm van schoolwoningen. D66 heeft daarbij de Anthony Fokkerweg op het oog. Als de Cocon (daklozenopvang) verhuisd is, bouwt Dudok Wonen aan de Anthony Fokkerweg negentig appartementen en ook nog commerciële ruimtes. Waarom commerciële ruimtes? Geef deze ruimtes en/of een deel van het appartementengebouw een eerste leven als schoolwoning. Investeer in human capital. Investeer in de toekomst van Hilversum. Een tijdelijke sporthal staat er al en de groenstrook is vrij voor sport en spelen. De wachtlijstenproblematiek in Hilversum-Zuid is al vele jaren bekend. De bebouwing van het circusterrein aan de Diependaalselaan biedt mogelijkheden voor de opvang van de piekleerlingen in zuid, maar ook voor de vele leerlingen die per definitie in het 'circusbouwplan' komen te wonen.

D66 hecht aan een buurtschool (school in de wijk). Schoolwoningen *) achten wij een duurzame - en actuele - oplossing om piekleerlingen op te vangen.
Over de wachtlijstenproblematiek en de schoolwoningenformule willen wij u namens de gemeenteraadsfractie van D66 dan ook enige vragen stellen.


1. Het College van B & W is verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting. Is het College van B & W - met D66 - van mening dat de verantwoordelijkheid te sober wordt uitgewerkt met de zinsnede dat er 'voor iedere leerling een plek' ergens in Hilversum moet zijn?

2. Is het College van B & W van mening dat ieder kind in de eigen wijk naar een buurtschool moet kunnen gaan?
3. Vindt het College van B & W het - met D66 - ook ongewenst dat piekleerlingen vanuit Hilversum-Zuid naar Hilversum-Noord getransporteerd moeten worden?

4. Een kinderpiek in een wijk kan opgelost worden met een tijdelijk onderwijsgebouw. Vindt het College van B & W een schoolwoning een redelijk alternatief om te voorzien in de tijdelijke huisvesting van piekleerlingen?

5. Is het College van B & W bereid de schoolwoningenformule te onderzoeken in relatie tot de Hilversumse noodsituaties?
6. Gelet op de actuele en komende huisvestingsnood lijken Hilversum-Zuid en Oost de gebieden waar zo'n schoolwoningenidee uitgevoerd moet worden. Deelt het College van B & W deze mening?
7. Is het College van B & W van plan om bij het vaststellen van de nieuwbouwprogramma's aan de Anthony Fokkerweg (daklozenopvang) en de Diependaalselaan (circusterrein) de schoolwoningenformule mede te programmeren?

8. Ziet het College van B & W nog andere bouwplekken en/of mogelijkheden voor 'het plaatsen' van schoolwoningen?

in afwachting van uw antwoorden en met vriendelijke groet, Namens de D66-fractie te Hilversum,
Barend Smit
Mark van der Veen


*) Voor referentiebeelden van schoolwoningen zie fotobijlage op de website van D66.