Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Amsterdam, woensdag 2 mei 2007

Papaver ruiming misschien toch risico voor Nederlandse missie Afghanistan

Vorige week is er een begin gemaakt met het vernietigen van talrijke papavervelden in Uruzgan. Vanaf Kamp Holland is goed te zien hoe op enkele kilometers van de Nederlandse legerbasis, elke dag 100 hectare papaver worden vernield door kleine tractoren met zware kettingen. Papaver is een klein roze plantje. Hiervan kan heroïne en morfine worden gemaakt. Het verbouwen van papaver is illegaal. Vanuit de lucht wordt de missie in Tarin Kowt gadegeslagen met gevechtshelikopters van het "Eradication Team". Op de grond zijn er nog eens honderden zwaar bewapende Afghaanse militairen en politieagenten op de been, die de veiligheid moeten garanderen van de "papaver beulen". Ze worden ondersteund door Amerikaanse federale agenten, gecontracteerd door de U.S. State Department (Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken). Eerder deze maand in de provincie Helmand in Uruzgan werden de vernielers ook al bestookt met een regen van kogels en raketten. Deze week was het weer raak toen 2 Nederlandse journalisten meegingen met het verdelgingsteam. Ze werden beschoten door boze boeren en Taliban met raketwerpers, artillerievuur en mortieren. De twee moesten uiteindelijk ontzet worden door Amerikaanse veiligheidsmensen. Ook een van de helikopters raakte bij het offensief zwaar beschadigd. Er vielen in totaal 4 gewonden aan de zijde van de Afghanen en een Amerikaan raakte gewond toen zijn quad over de kop sloeg. ... Hoewel de kleinste verbouwers worden ontzien op aandringen van de Nederlandse regering valt het in de praktijk soms anders uit vertelt een U.S. official ter plaatse. Nederland heeft in het afgelopen jaar veel goodwill gekweekt door het steunen van kleine Afghaanse dorpen en diverse stammen. Enkele politieke partijen in Nederland zijn nu bang dat de bevolking zich weer tegen de Nederlandse soldaten zal gaan keren. (Bron: Bud Wichers van Newswire8 voor Nieuws.marokko.nl)

Opheldering van de ministers

Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor Groenlinks laat in een reactie aan Nieuws.marokko.nl weten: "Ik vind de berichtgeving van de U.S. official zeer zorgwekkend. Met name dat kleine boeren worden getroffen terwijl de afspraak is, dat deze worden ontzien. Dat is juist waar Nederland op aan dringt." En "Niet alleen minister Verhagen maar ook minister Koenders zullen hier (na het reces) tekst en

uitleg over moeten geven. Dat zal ik ze vragen. Het is de taak van Nederland om deze situatie

nauwlettend te volgen, anders bestaat de kans dat we worden meegesleurd in een heilloze drugsoorlog."

Harry van Bommel, lid van de Tweede Kamer voor de SP, wil weten of er ongeoorloofde middelen worden gebruikt bij de ruiming. "Ik val over het woord verdelgen, verdelgen impliceert dat er gif wordt gebruikt. Dat mag helemaal niet volgens de afspraken die er zijn gemaakt. Het gebruik van gif betekent een risico voor de gezondheid van de lokale bewoners van Afghanistan. Indien dit waar is betekent dat, dat het maken van afspraken niet voldoende is. Dit moet opgehelderd worden."

De gehele berichtgeving inclusief beeldmateriaal omtrent de ruiming van de papavervelden in Afghanistan en de reacties daarop vanuit de Nederlandse politiek, is te lezen op Marokko.nl (http://forums.marokko.nl/showthread.php?t=1412245)

Nieuws.marokko.nl is een onderdeel van Marokko.nl en wordt uitgegeven door Marokko Media. Marokko.nl is met 120.000 leden, ca. 45.000 unieke bezoekers per dag en 40.000 nieuwe berichten per dag de grootste virtuele community van jongeren met een Marokkaanse achtergrond in Nederland en België. Marokko Media stelt zich ten doel Marokkaans Nederlandse jongeren te informeren en te amuseren en tot nadenken te zetten over de verhoudingen binnen de Nederlandse samenleving.