Gemeente Helden

Project 'blijvend thuis in eigen huis' van start in Koningslust

Het project 'Blijvend Thuis in Eigen Huis' moet de (aanstaande) ouderen, eigenaren en huurders inzicht geven in de mogelijkheden om het 'eigen huis' geschikt te maken voor gebruik door ouderen, om daardoor langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Deelnemers aan het project moeten hun huis met een vragenlijst doorlopen om mogelijke knelpunten in beeld te brengen. Als u niet in staat bent deze lijst zelf in te vullen dan kunt u hulp krijgen van een vrijwilliger.

Voorafgaand aan de bezorging van deze vragenlijst worden er twee informatiebijeenkomsten georganiseerd om iedereen in de gelegenheid te stellen zich over het project te laten informeren.

De bijeenkomsten vinden plaats op:
Woensdag 2 mei in De Sprunk in Koningslust, om 14.00 uur en om 20.00 uur.

In de toekomst zal meer dan de helft van alle woningen worden bewoond door ouderen boven de 55 jaar! Deze vergrijzing stelt de gemeente voor meerdere vragen, die vanuit de verschillende invalshoeken bekeken en opgelost moeten worden. De vraag naar woningen voor ouderen kan uiteraard niet alleen met nieuwbouw worden opgelost. Het huisvestingsprobleem zal hoofdzakelijk door de eigenaren van woningen zelf opgelost moeten worden, waarbij de rol van de gemeente voorwaardenscheppend is. De woningbouwcorporaties zijn ook al met dit gegeven aan de slag gegaan voor hun (oudere) huurders.

De particuliere woningeigenaren zijn zich nauwelijks bewust van die toekomst of willen hier vooral nog niet aan denken. Omdat ouder worden een geruisloos proces is, is de regel 'wie dan leeft, wie dan zorgt' vaak een reden om nog niets te doen aan de eigen woning.

In het kader van het project Leven In Het Dorp is in de regio Helden in 2003/2004 een wensen- en behoefteonderzoek gehouden in alle kerkdorpen. Een van de uitkomsten uit deze onderzoeken was dat de behoefte aan advies 'hoe langer zelfstandig te kunnen blijven wonen in de eigen woning' onder de senioren groot is. In Koningslust heeft dit onderzoek

plaatsgevonden in 2003 en voor het kernteam Wonen Welzijn Zorg Koningslust waren uitkomsten van het onderzoek aanleiding zich aan te melden voor het project Blijvend Thuis in Eigen huis, (BTEH). Vorkmeer heeft naar aanleiding van deze wens via Leven in het Dorp bij de provincie Limburg subsidie aangevraagd om in Koningslust als tweede dorp in de regio na Beringe een project Blijvend Thuis in Eigen Huis te mogen uitvoeren. Hiervoor is inmiddels een werkgroep BTEH Koningslust opgericht bestaande uit een viertal inwoners uit Koningslust, een vertegenwoordiger van de gemeente Helden, van Wonen Helden en Vorkmeer voor de begeleiding van dit project in Beringe.

De resultaten van het onderzoek worden verzameld en geanalyseerd. Bovendien ontvangen alle deelnemers een gratis en op hun eigen woonsituatie toegesneden 'woon-verbeter-advies'.

Dit 'woon-verbeter-advies' dat deelnemers krijgen is geheel vrijblijvend. Het schept geen enkele verplichting om ook daadwerkelijk de woning te gaan aanpassen. Wel is vanuit het project Leven In Het Dorp inmiddels een Initiatiefgroep gevormd die ideeën uitwerkt hoe deelnemers die daar behoefte aan hebben te ondersteunen die daadwerkelijk tot
aanpassingen over willen gaan als men daar behoefte aan heeft.


---------

Alle 55+ers in de kern Koningslust ontvangen een dezer dagen een brief van de gemeente waarin zij uitgenodigd worden om deel te nemen aan het project. Heeft u geen interesse dan kunt u dat met de bijgevoegde afmeldingkaart kenbaar maken.

Als u 55 jaar of ouder bent en u heeft geen brief ontvangen kunt u toch deelnemen door u aan te melden tot en met 2 mei bij:

Dhr. Jan
Janssen

Poorterweg
50

Koningslust

Tel. (077) 465 71
64

dhr. Piet Selen
Welzijn Ouderen Vorkmeer
Ruijsstraat 20
5981 CM Panningen
Tel. (077) 307 73 50

17-4-2007 12:30