Senternovem


02-05-2007 | Energielabel en EPA zijn een goed duo

Nog voor de invoering van het energielabel van gebouwen (begin volgend jaar) onderneemt de markt al volop initiatieven. Tijdens een workshop van SenterNovem op KansRijk blijken het label en het energieprestatieadvies elkaar goed aan te vullen. De bewoner heeft baat bij een rekenvoorbeeld en bij leveranciers die hun kennis bundelen.

De deelnemers aan de workshop waren benieuwd naar de kansen van het nieuwe energielabel. Zodra er voldoende certificerende instanties zijn, maar naar verwachting uiterlijk per 1 januari 2008, moet er bij elke transactie (bouw, huur en koop) een energielabel beschikbaar zijn. Opdrachtmanager Hans van Eck van SenterNovem berekende de huidige energieprestatie van een groot aantal utiliteitsgebouwen in Nederland. Volgens Van Eck kan elk gebouw door het nemen van relatief goedkope maatregelen minstens de B-status bereiken. Welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn, staat straks overzichtelijk vermeld op de achterzijde van het energielabel. Ook in de woningbouw is veel winst te behalen, stelt Van Eck. "De investering om een woning van niveau E naar D te brengen, is 8 euro per maand. Daardoor vallen de energiekosten maandelijks 48 euro lager uit. De winst van het energielabel ziet de eigenaar terug in de portemonnee."

Bouw én gedrag
Terwijl Van Eck spreekt, wordt achter hem druk op flip-overs geschreven. SenterNovem heeft enkele organisaties uitgenodigd hun visie te geven op het kansrijke energielabel. De aftrap was voor Truus Sweringa van Oost Flevoland Woondiensten. Deze woningcorporatie was de eerste met een energieprestatieadvies (EPA) voor alle woningen en nu ook de eerste met energielabels. "Voor onze klanten wegen de energiekosten zwaar in de totale woonlasten. Daarom vermelden wij in onze woningadvertenties de letter van het energielabel. De energiebesparing staat erbij, in geld uitgedrukt. Dat kan oplopen tot negenhonderd euro per jaar." De certificeringkosten vallen daarbij in het niet, beantwoordt Sweringa een vraag uit de zaal. "Wij konden de EPA relatief eenvoudig omzetten in een energielabel."

Toch wil Philip Blaauw van Cycle Systems de kosten van een energielabel verlagen. Die 150 tot 300 euro kan volgens hem best 50 tot 100 euro worden. De zaal geeft tips: "Waarom doet een verkopende makelaar de energiemeting er niet bij?" Zo eenvoudig is het niet, legt Ari Zijlstra van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) even later uit. Beide heren zijn het wel eens dat het energielabel een mooie combinatie is van de energieprestatie van het gebouw en het duurzaam gedrag van de gebruiker. Blaauw: "Die zal dankzij het label eerder investeren in bijvoorbeeld een zuinigere koeling. Het totale energieplaatje is belangrijk."

Gegarandeerd klussen
Wanneer het over installaties gaat, weet Gerard Oltmans van de Vereniging van Klusbedrijven (VLOK) van de hoed en de rand. Volgens hem is het energielabel een extra keurmerk voor de installateurs. "De bedrijven die het deskundigst zijn op energiegebied kunnen zich profileren in de markt." Kanttekening is de versnipperde bouwmarkt, merkt hij op. "Onderaannemers als installatiebedrijven worden vaak uitgeknepen. Dat komt de kwaliteit niet ten goede." Maarten Vermeulen van NeVaP, de netwerkorganisatie voor het vastgoed, vindt eigenlijk dat de vastgoedsector het voortouw moet nemen. "Wij zijn achtergebleven bij de duurzaamheidtrend", geeft hij een toehoorder in de zaal gelijk. Vermeulen sluit zich aan bij het pleidooi van Sweringa. "Zet de energiebesparing op het label, uitgedrukt in geld. Dan zullen eigenaren het energielabel gebruiken om de waarde van hun bezit de vermeerderen." Daarna is het aan de bewoners om het pand goed te gebruiken, stelt hij. "Duurzaam bouwen heeft weinig zin als mensen niet goed ventileren."

Eén offerte
Als vastgoedeigenaar én financier van de bouwmarkt, is de Rabobank groot voorstander van het label. Daan Dijk, enthousiast: "Wij zijn dol op labels. Een gunstige status kan de waarde van de woning verhogen. In een oogopslag ziet de nieuwe woningeigenaar wat hij in huis haalt." Vooralsnog staan gebouweigenaren niet te springen. Toch verwacht Dijk een grote toestroom. De Rabobank stimuleert de twijfelende markt alvast met een klimaathypotheek. Kopers die duurzaam (ver)bouwen, krijgen een rentekorting van minstens één procent. Daarnaast moeten leveranciers de hand in eigen boezem steken, vindt hij. "Voor veel mensen is het volstrekt onduidelijk bij wie zij moeten zijn, en in welke volgorde zij aanpassingen moeten doen. Ik pleit voor één simpele, zogenoemde ABC-offerte. En als ik bij de verwarmingsinstallateur informatie wil over glasisolatie, dan moet die niet met zijn mond vol tanden staan."

Deskundig uitvoeren
Terwijl Dijk uitgaat van deskundige leveranciers, wil de NVM een grotere rol voor haar leden. Maar makelaars die zelf de metingen voor het energielabel doen? Nee, daar is Zijlstra niet voor. "Je moet het paard niet achter de wagen spannen. Het label komt in diskrediet als de markt de uitvoering niet vertrouwt." Goedkoper is het volgens hem evenmin. "Je bespaart op voorrijkosten, maar ook die makelaar moet tijd schrijven." Wat makelaars wel kunnen doen, is het label promoten. Zijlstra heeft er eerlijk gezegd een hard hoofd in. "Het initiatief zal van de koper moeten komen. Verkopers zullen vlak voor de verkoop geen label meer aanschaffen." Toch begint de NVM alvast een proefproject in Rotterdam, met de energieleverancier en een adviesbureau. "Wij gaan kopers op verschillende manieren stimuleren. Zo kan het label een toekomstig verkoopargument zijn als wij het erbij vermelden op funda."

Kansrijk
Initiatieven alom dus. De woningcorporatie die de financiële besparing op het energielabel zet. "Geld snapt iedereen", aldus Sweringa. De meetbedrijven die uitgaan van de totale energiewinst per woning. Blaauw: "Wij kunnen op afstand elk kwartier de energiekosten meten." Zijlstra van de NVM die nog twijfelt over het energiebewustzijn van de (ver)koper, maar wel een proef aandurft. En Dijk van de Rabobank die het ambitieniveau liefst vroeger dan later verder omhoogtilt: "Geef marktpartijen ruimte om de beste maatregelen te bedenken." Zelfs de behoudende vastgoedsector gaat duurzame stappen zetten, belooft Vermeulen. Hij vindt het energielabel en het EPA een goed duo. De leden van VLOK wacht zo een mooie toekomst. Uiteindelijk verdienen zij aan de energiebesparende maatregelen. Net als die bewoner, die zijn energiekosten alsmaar verder ziet dalen.