Ministerie van Defensie

02-05-2007 17:29

CHINOOKS VERVANGEN COUGARS AFGHANISTAN

Chinooks vullen weer het platform op Kandahar
klik voor vergroting
Drie Chinookhelikopters hebben de transporttaken van de vijf Cougars op Kandahar Airfield overgenomen. Vandaag was de officiële overdracht nadat afgelopen weken de helikopters al waren ingevlogen.

Ruim een jaar geleden begonnen de Cougars aan hun missie in Afghanistan. Transport van militairen in het kader van ISAF was hun voornaamste taak. Ook werden de helikopters regelmatig ingezet voor het vervoer van regeringsleiders. De Cougars wisten rekruten van de Afghan Auxiliary Police uit hun enclave te halen omdat vervoer over de weg te gevaarlijk was. Gewonden zijn naar ziekenhuizen vervoerd en tijdens een grote overstroming van de rivier de Helmand redden de helikopterbemanningen meer dan vijfhonderd personen uit het verwoestende water.

Hulp bieden bij de overstroming van de rivier de Helmand; één van de dankbaarste taken van het Cougardetachement - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD
klik voor vergroting
De gereedheid van de toestellen is bijzonder hoog geweest. Eén van de factoren daarvan is volgens de technische dienst het klimaat. Hitte en stof zijn minder van invloed op de elektronica dan vocht. Uiteindelijk zijn meer dan 20.000 passagiers vervoerd.

Inmiddels is al één helikopter met een Russisch vrachtvliegtuig huiswaarts gekeerd. Het detachement, dat bestaat uit vliegers, loadmaster/doorgunners, technische dienst en materieelondersteuning, reist de komende dagen af naar Nederland.

Aangezien een Chinook meer personen en vracht kan vervoeren dan een Cougar, doet de wisseling niets af aan de operationele inzet. De Nederlandse helikopters maken, net zoals hun voorgangers, deel uit van de totale helikoptertransportcapaciteit van het ISAF commando in het zuiden van Afghanistan, Regional Command South. Dit houdt onder meer in dat de opdrachten niet alleen de verplaatsing van Nederlandse militairen en materieel omvat maar ook van NAVO-partners.

Naast de Chinooks vliegt de Koninklijke Luchtmacht in Afghanistan met Apache gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen.

Cougar en Chinookdetachement bijeen
klik voor vergroting