D66

Filmfondsen gered

2 mei 2007

Het Hubert Balsfonds (verbonden aan het Rotterdams Filmfestival) en het Jan Vrijmanfonds (verbonden aan het IDFA) dreigden te verdwijnen, maar op aandringen van D66-Kamerlid Boris van der Ham blijven de fondsen toch. Zij zetten zich in voor het realiseren van films en documentaires gemaakt door filmmakers uit ontwikkelingslanden. Aangezien de fondsen verbonden zijn aan het Rotterdams Filmfestival en het IDFA krijgen de filmmakers een belangrijk podium aangeboden om hun films en documentaires te tonen. Andersom krijgt het publiek de kans kennis te nemen van kwalitatief hoogstaande films en documentaires uit ontwikkelingslanden.

Naar aanleiding van vragen van D66 Tweede Kamerlid Van der Ham heeft minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking toegezegd dat de fondsen toch subsidie zullen krijgen via een andere weg. Zij gaan hun werkzaamheden uitvoeren in opdracht van het ministerie. Van der Ham reageert tevreden en wil nu verder met de minister in overleg over de manier waarop de fondsen precies gesubsidieerd worden. Verder wil Van der Ham dat ook de Rijksacademie en World Press Photo verzekerd blijven van voldoende middelen. Hij heeft hiertoe een Kameroverleg over subsidie voor deze fondsen en instellingen aangevraagd.

Boris van Der Ham: `Ik ben erg blij dat de minister nu met een oplossing komt. D66 dringt er al langer op aan bij de minister om deze fondsen, die belangrijke pijlers vormen voor de Nederlandse film en documentaire festivals, te behouden'.

---