Kenniscentra ondersteunen MKB-bedrijven bij subsidieaanvraag


02.05.2007 / 15:42 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Colo

Colo

Het ministerie van Economische Zaken stelt voor de komende 4 jaar 50 miljoen euro beschikbaar via de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf (BiB). Hiermee zijn de bedrijven aan zet: zij kunnen subsidie aanvragen om samen met onderwijsinstellingen het praktijkleren te vernieuwen. De regeling stimuleert in het bijzonder MKB-bedrijven initiatieven te nemen de samenwerking met onderwijsinstellingen aan te gaan of te verdiepen.

De achttien kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven zetten zich in voor kwalitatief goed beroepsonderwijs, afgestemd op de wensen van bedrijven en de situatie op de arbeidsmarkt. Dat doen ze onder andere door het werven, erkennen en ondersteunen van leerbedrijven. Er zijn in Nederland 180.000 erkende leerbedrijven (voornamelijk MKB-bedrijven), waar ongeveer 500.000 mbo-leerlingen het praktijkdeel van hun opleiding volgen.

De consulenten / opleidingsadviseurs van de kenniscentra zetten hun expertise rond praktijkleren in om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en voor de professionalisering en loopbaanontwikkeling binnen de bedrijven. De kenniscentra weten wat er op de werkvloer speelt en bieden aan om die kennis ook te gebruiken voor het ondersteunen van (MKB-)bedrijven. Zo kunnen ze de bedrijven helpen bij het naar voren brengen van hun wensen bij onderwijsinstellingen en kunnen ze de samenwerking bij subsidieaanvragen voor de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf vormgeven.

De kenniscentra werken per sector, maar hebben daarnaast ook bovensectorale regionale contactpersonen. Hun gegevens zijn beschikbaar op www.colo.nl/?725. Meer informatie over de regeling Beroepsonderwijs in Bedrijf is beschikbaar op www.senternovem.nl/beroepsonderwijsinbedrijf.