Gemeente Grave

Parkeerterrein aan Stoofweg gaat s nachts op slot

Vorige week heeft het college van burgemeester en wethouders besloten een inrijverbod in te stellen naar een parkeerterrein aan de Stoofweg (tussen Merletcollege en Hartenaas). Het verbod geldt iedere dag tussen 22.00 uur s avonds en 06.00 uur de volgende ochtend. Een merkwaardige maatregel zo lijkt het, een parkeerplaats is immers om te parkeren en moet dus bereikbaar zijn. Overlast van hangjongeren maakte de maatregel echter noodzakelijk.

Aanleiding

Het parkeerterrein aan de Stoofweg is in de loop der tijd uitgegroeid tot een geliefde ontmoetingsplek voor jongeren. Op zich niks mis mee, ware het niet dat er steeds meer overlast ontstond. Geluidsoverlast, rondscheuren met autos, gebruik van drugs, vernielingen aan de scholen, overmatig zwerfafval, het werd van kwaad tot erger. Buurtbewoners klaagden bij de gemeente en die besloot in te grijpen.

Verbod

Het college besloot een inrijverbod voor de parkeerplaats in te stellen tussen 22.00 uur s avonds en 06.00 uur s ochtends. Formeel gezien is de parkeerplaats nu onbereikbaar voor al het verkeer met uitzondering van voetgangers. Omdat de jongeren meestal met autos of scooters elkaar daar ontmoeten, lijkt de parkeerplaats daarmee als ontmoetingslocatie afgedaan. Worden er toch personen met een voertuig op de parkeerplaats aangetroffen dan heeft de politie nu een juridische grond om verbaliserend op te treden. Aan de politie is ook gevraagd om op naleving van het inrijverbod toe te zien.

Probleem niet opgelost.

Het college beseft heel goed dat het afsluiten van de parkeerplaats waarschijnlijk geen definitieve oplossing is voor de overlast door jongeren. Misschien dat de jongeren een nieuwe ontmoetingsplek vinden. Als daar opnieuw overlast ontstaat zal het college echter weer ingrijpen. Daarom vraagt het college ook aan u om het te melden wanneer ergens overlast ontstaat. Het moet afgelopen zijn met overlast door jongeren. Iedereen heeft het recht om elkaar te ontmoeten en natuurlijk geldt dat ook voor jongeren. Maar elkaar ontmoeten mag nooit aanleiding zijn voor overlast voor anderen.

Hoe verder?

De gemeente zal, in samenwerking met de politie, het jongerenwerk en de Bijzondere Opsporingsambtenaren, alert zijn op nieuwe ontwikkelingen. Als het probleem van de overlast zich verplaatst, wordt opnieuw ingegrepen. De gemeente vraagt uw hulp daarbij. Constateert u ergens overlast, meldt dat dan bij de gemeente of bij de politie (in acute situaties). Die grijpt dan in. In het gemeentelijk Integraal Veiligheidsplan en in het jeugdbeleidsplan heeft de gemeente de kaders vastgelegd voor een veilige gemeente waarin iedereen zich prettig kan voelen, ook de jongeren die behoefte hebben elkaar te ontmoeten. Maar wel met respect voor elkaar, de omgeving en andermans eigendommen.

Informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan contact op met de heer D. Volmer, cluster Veiligheidsbureau, telefoon 0486 477203.