LTO Noord


Maximumbedrag frustreert kavelruil

Maximumbedrag frustreert kavelruil

LTO Noord Gelderland en SBKG: vergoeding van ⬠500 is te laag

De provincie Gelderland hanteert sinds dit jaar bij kavelruil een maximumvergoeding voor notaris- en kadasterkosten van ⬠500 per geruilde hectare. Dit bedrag is vaak te laag om deze kosten te dekken, waardoor grondeigenaren die aan een kavelruil meedoen, de extra kosten moeten betalen. Dit leidt er nogal eens toe dat partijen afzien van de kavelruil. LTO Noord provincie Gelderland en de Stichting Bevordering Kavelruil Gelderland (SBKG) pleiten er daarom voor om de maximumvergoeding te schrappen.

Kavelruil is een snel en doelmatig middel om de verkaveling van agrarische bedrijven te verbeteren. De huiskavel wordt groter of veldkavels komen korter bij het bedrijf te liggen. Agrariërs kunnen zo goedkoper en efficiënter werken. Jaarlijks wordt er in Gelderland ruim 1.000 ha via kavelruil geruild. In Gelderland is er een aparte stichting (SBKG) die de kavelruilen begeleidt. Tot vorig jaar vergoedde het Rijk bij kavelruil de notaris- en kadasterkosten voor de overdracht van gronden. De regeling kavelruil is met ingang van dit jaar overgegaan van rijk naar provincies. Gelderland heeft besloten de kosten tot maximaal ⬠500 te vergoeden. LTO Noord Gelderland en SBKG hebben er toen al voor gewaarschuwd dat dit bedrag te laag was en kavelruilen zou gaan frustreren.

In de praktijk blijkt dit nu ook. Partijen die een kavelruil willen aangaan, willen van tevoren weten welke kosten ze moeten betalen. Dit is nu niet meer aan te geven omdat pas achteraf blijkt hoe hoog de notaris- en kadasterkosten zijn. Daarom springen er nogal wat kavelruilen af. Niet alleen LTO Noord Gelderland en SBKG constateren dit; ook landinrichtingscommissies en kavelruilcommissies hebben dit geluid al laten horen. De verbetering van de verkaveling, die zo belangrijk is voor agrarische bedrijven om te kunnen concurreren, blijft hierdoor achter in Gelderland.

âDit is jammer en onnodigâ, aldus Ben Lichtenberg, voorzitter van LTO Noord provincie Gelderland en van de SBKG. âHet is een maatregel die achter het bureau is bedacht. Het maximeren van het bedrag levert financieel voor de provincie nauwelijks iets op, terwijl de ergernis in de praktijk groot is. Wij pleiten er met kracht voor dat de provincie het maximum bedrag schrapt uit haar subsidieregels. Hopelijk neemt de provincie ons pleidooi over. Dan kunnen we ervoor gaan om het aantal hectares kavelruil verder te laten groeien. Verbetering van de verkaveling is een speerpunt van ons, omdat deze in Gelderland slechter is dan in vele andere provincies. Er is hier dus nog een heleboel te doenâ, aldus Ben Lichtenberg.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Annick Berris, Communicatieadviseur LTO Noord, T 06 â 20 60 67 63, E aberris@ltonoord.nl

Ben Lichtenberg, Provinciaal voorzitter LTO Noord Gelderland, T 06 â 51 36 49 79

Woensdag 2 mei 2007