Gemeente Oisterwijk

als eerste gemeente INK-onderscheiding
02-05-2007
Oisterwijk ontvangt als eerste gemeente INK-onderscheiding

Op woensdag 2 mei heeft drs. W. J. Deetman, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de INK-onderscheiding uitgereikt aan de gemeente Oisterwijk. Oisterwijk is daarmee de eerste gemeente in Nederland die deze onderscheiding voor goede bedrijfsvoering mag ontvangen van het INK (Instituut Nederlandse Kwaliteit). De gemeente wordt onderscheiden op grond van haar excellente bedrijfsvoering en het feit dat zij reeds meerdere jaren gestructureerd aan de verbetering en vernieuwing van haar organisatie werkt.

Juryrapport

De INK-jury, onder voorzitterschap van de heer prof. drs. P. Bouw, kwam in haar jury-rapport tot de volgende conclusies:


· Dienstverlening aan klanten en transparantie zijn als leidende beginselen consequent doorgevoerd in de bedrijfsvoering van de gemeente Oisterwijk; de dienstverlening van de gemeente wordt door de burgers hoog gewaardeerd; de ontwikkeling van de centrale publieksbalie met haar servicenormen is hiervan het meest in het oog springende voorbeeld.


* De gemeente investeert in de organisatie door, via en voor de medewerkers. De stijl van leidinggeven, die zich kenmerkt door mensgerichtheid en informele sturing, past daar goed bij. Er bestaat een grote gedrevenheid tot verbeteren in de volle breedte van de organisatie.

* Door middel van de bestuursrapportage is de lijn richting de gemeenteraad en de beoogde output/outcome van de gemeente goed en naar tevredenheid van het college en de raad verankerd (Perspectiefnota, Programmabegroting, Bestuursrapportage). Daarnaast zijn afdelingsplannen veelal verbonden aan persoonlijke werkplannen.

* Op het gebied van het managen van de processen maakt de gemeente een grote verbeterslag, die zich niet beperkt tot instrumentele verandering. Het conceptuele denkwerk is gedaan en de gemeente heeft voor een aantal hoofdprocessen laten zien in staat te zijn dit ook te kunnen implementeren tot op operationeel niveau.

Onderzoek

Dit juryrapport kwam tot stand na een gedegen onderzoek naar de kwaliteit en resultaten van de gemeente Oisterwijk. De gemeente Oisterwijk heeft eerst een zelfevaluatierapport geschreven aan de hand van het INK-model, waarin haar bedrijfsvoering en verbeterproces beschreven is. Vervolgens heeft een team van 6 auditoren de organisatie bezocht en met 45 medewerkers gesproken. Op basis van het rapport en het auditbezoek houdt het INK de organisatie een spiegel voor.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl PrivacyDisclaimer Colofon