Gemeente Heerenveen

Fiets of tandem voor gehandicapt kind

Voor een kind met beperkingen is het belangrijk om mee te doen in de samenleving. Het spelen met leeftijdgenootjes in de buurt is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind, zodat deze de kans krijgt op te groeien tot een volwassene die zo zelfstandig mogelijk mee kan doen in de maatschappij. Niet kunnen fietsen kan belemmerd werken bij het contact met leeftijdsgenootjes. De gemeente Heerenveen heeft sinds begin 2007 de regels aangepast, waardoor kinderen met een beperking in een aantal gevallen in aanmerking komen voor een speciale fiets of tandem.

Als ouder kunt u een aanvraag doen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Uw kind komt in aanmerking voor een speciale fiets of een (speciale) tandem als: + uw kind 12 jaar of jonger is, en
+ uw kind door een beperking of beperkingen geen gebruik kan maken van een normale fiets, en
+ uw kind daardoor belemmerd wordt in zijn of haar mogelijkheden om zich te ontspannen en ontwikkelen, en + uw kind niet al een fiets of tandem heeft op grond van de Wvg of Wmo.

De gemeente bepaalt mede aan de hand van het advies van een onafhankelijke instelling (het Centrum Indicatiestelling Zorg) of uw kind in aanmerking komt voor een fiets. Als dit zo is, vraagt de gemeente u wel een eigen bijdrage. Deze zogenaamde besparingsbijdrage is een eenmalig bedrag van EUR 150.

De gemeente kan u een fiets leveren die is aangepast op de beperkingen van uw kind. U kunt ook kiezen voor een persoongebonden budget. Dit betekent dat de gemeente berekent voor welk bedrag de fiets of tandem geleverd kan worden. Dit bedrag ontvangt u en kunt u gebruiken om zelf een fiets voor te kopen.

U kunt voor een aanvraag terecht bij het Wmo-loket van de gemeente. Dit loket is gevestigd in het gebouw WerkState: Trambaan 1a in Heerenveen. Telefonisch is het loket te bereiken via 0513-617 669.