Gemeente Gouda


gouda in toptien snelste vergunningverlenende gemeenten (2-5-2007)

Gemeente Gouda is op een gedeelde negende plaats geëindigd in een onderzoek naar beslistermijnen bij vergunningverlening door Nederlandse gemeenten. Deze Operatie Stopwatch 2006/2007 is een initiatief van MKB Nederland en Van Till Advocaten. Gedurende acht maanden hebben zij bij 44 gemeenten laten registreren hoe snel vergunningsaanvragen en bezwaren afgehandeld werden. Gouda verleende 89,8 procent van de vergunningen binnen de wettelijke termijn.

Alle gemeenten werkten vrijwillig mee aan het onderzoek. Gemiddeld werd 80,5 procent van de vergunningen op tijd afgehandeld. Het onderzoek betrof lichte bouwvergunningen, reguliere bouwvergunningen, evenementenvergunningen, reclamevergunningen, gebruiksvergunningen en bezwaarschriften, die door het bedrijfsleven werden ingediend. Aanleiding voor het initiatief was het wetsvoorstel Dwangsom bij te trage besluitvorming. Gemeenten worden hierin verplicht een dwangsom te betalen als een vergunning niet op tijd wordt verleend.

toekomst
In de toekomst wil het Ministerie van VROM de verschillende vergunningen voor wonen, ruimte en milieu zoveel mogelijk samenvoegen. De bedoeling is dat in 2008 één zogenaamde omgevingsvergunning volstaat. Ook in Gouda hoeven ondernemers voor deze geïntegreerde vergunning dan maar één procedure te doorlopen. Dit geldt ook voor beroep tegen dit besluit.