Gemeente Haaren



* Oproep aan alle veteranen in de gemeente Haaren
* Een maatje meten in uw tuin?

* Fietspad Belversedijk

* Parkeren waar het hoort!

* Eikenprocessierups

* Cursus van Madi: 'Rondkomen met je inkomen'
* Oproep aan alle veteranen in de gemeente Haaren

Veteranendag

Sinds 2005 vindt op 29 juni de Nederlandse Veteranendag plaats. Dat is een nationaal initiatief, een eerbetoon aan alle Nederlandse Veteranen waarbij erkenning en waardering centraal staan.

Mede op initiatief van de heer Jan van de Sande, veteraan uit Haaren, wil ook de gemeente Haaren dit jaar op 29 juni aandacht schenken aan de Nederlandse Veteranendag.

Wie is veteraan?

Dat zijn alle gewezen militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk hebben gediend in oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties, inclusief vredesmissies in internationaal verband. Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen "oude" veteranen (WO II en het KNIL) en "jonge" veteranen (ingezet in vredesmissies).

Oproep

Omdat de gemeente geen centrale registratie heeft van veteranen, vragen wij door middel van deze oproep alle veteranen uit onze gemeente om te laten weten of zij belangstelling hebben voor een bijeenkomst op vrijdag 29 juni 2007. Ook weduwen van veteranen worden van harte uitgenodigd zich te melden. In verband met de organisatie, vragen wij u om te reageren vóór 20 mei a.s.

Wat gaan we doen?

De gemeente wil de veteranen een programma aanbieden waarbij er ruimte is voor gesprekken met elkaar, voor ontspanning en waarbij ook de inwendige mens zeker niet vergeten wordt. Nadere informatie over het precieze programma krijgt u als we inzicht hebben in het aantal deelnemers.

Aanmelden

U kunt zich aanmelden bij Helma van Drunen, voorlichter van de gemeente. Telefonisch bereikbaar via 0411 - 627350. U mag ook een e-mail sturen naar h.van.drunen@haaren.nl of een brief naar de gemeente Haaren, Postbus 44, 5076 ZG Haaren.

Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de heer J. van de Sande, tel nr: 0411 - 621348.


* Een maatje meten in uw tuin?

In de gemeente Haaren en enkele omringende gemeenten vindt een bijhoudingsronde plaats voor de Grootschalige Basis Kaart Nederland.

De meest gedetailleerde topografische basiskaart van heel Nederland. De metingen worden gehouden door ingenieursbureau Arcadis.

De eerste aanzet voor de Grootschalige Basiskaart Nederland is vastgelegd in een Koninklijk Besluit in 1975. Het idee erachter is dat er één Basiskaart beschikbaar is die door meerdere partijen gebruikt wordt om hun eigen beheerszaken op uit te voeren (leidingen, grenzen, uitbreidingsplannen, etc.) Dit kunnen gemeenten zijn maar ook nutsbedrijven, het Kadaster en Waterschappen.

In Noord-Brabant en Limburg wordt deze kaart gemaakt en bijgehouden door de Stichting GBKN-Zuid. Op dit moment vindt een bijhoudingsronde plaats in onze gemeente. Dit betekent dat door middel van landmetingen informatie aan de kaart wordt toegevoegd. Deze metingen zijn uitbesteed aan een ingenieursbureau. In onze gemeente is dat het bureau Arcadis Ruimtelijke Informatie. De metingen kunnen niet altijd op openbaar terrein plaatsvinden en soms is het nodig om metingen te doen op uw terrein.

De medewerker van het ingenieursbureau zal aan u toestemming vragen wanneer een meting in uw tuin kan plaatsvinden. Graag wil de Stichting GBKN-Zuid uw medewerking hiervoor vragen. De medewerkers van het ingenieursbureau kunnen zich desgewenst aan u legitimeren. De bijhoudingsronde vindt plaats vanaf half mei 2007, maar ook daarna zal het bureau de veranderingen blijven opmeten.

Wilt u meer informatie over de GBKN dan kunt u via internet de site van het Landelijke Samenwerkings Verband GBKN raadplegen. Het adres is: www.GBKN.nl . In de rubriek regionale organisatie kunt u kiezen voor informatie over de Stichting GBKN-Zuid.


* Fietspad Belversedijk

In zijn vergadering van 15 maart jl werd door de meerderheid van de gemeenteraad een motie aangenomen over de plaats van het aan te leggen fietspad langs de Belversedijk.

Als uitvoering van die motie stuurde de gemeente een brief aan Gedeputeerde Staten van Noord Brabant, waarin werd gevraagd of het fietspad aan de noordoost- in plaats van aan de zuidwestzijde van de Belversedijk kan worden gelegd, welke kosten er met een dergelijke wijziging gemoeid zijn en of de reconstructie van de provinciale weg er vertraging mee zou oplopen.

Uit het antwoord van GS van 6 april blijkt dat het fietspad aan de zuidwestkant in ieder geval gehandhaafd moet blijven, omdat het voor een groot deel bestaat uit het oude wegtracé. De nieuwe weg moet namelijk verlegd worden omdat de oude niet voldoet aan de minimale ontwerpstralen voor een 60 km weg. Bovendien zal het fietspad gaan dienen als ontsluiting voor de Kampina en als aanlegplaats voor kano's aan de Essche Stroom.

Dat betekent dat de aanleg van het fietspad aan de noordoostkant extra zou zijn en daarmee zou een bedrag van 1,2 miljoen euro gemoeid zijn. Dit bedrag zou volledig voor rekening van de gemeente komen. Als ervoor wordt gekozen om het extra fietspad tegelijk met de reconstructie van de provinciale weg aan te leggen, zou het hele project een vertraging van tenminste 20 maanden oplopen, omdat er opnieuw een (gewijzigd) ontwerpbestemmingsplan ter inzage moet worden gelegd.

Aan het eind van de motie stelt de gemeenteraad dat wanneer er vertraging zou optreden of er onevenredig hoge kosten voor de gemeente Haaren ontstaan, het oorspronkelijke ontwerpplan wordt gehandhaafd. Van een vertraging is sprake als de aanleg van extra fietspad tegelijk met de reconstructie van de provinciale weg wordt gerealiseerd. Onevenredig hoge financiële consequenties zijn er in ieder geval.

Het college van B&W heeft daarom besloten dat het fietspad aan de zuidwestzijde van de Oisterwijksedreef/Belversedijk zal komen, zoals is aangegeven in het ontwerpbestemmingsplan "N 624".


* Parkeren waar het hoort!

De gemeente Haaren probeert ervoor te zorgen dat het openbaar gebied veilig is en er verzorgd uitziet.

Om dat te waarborgen zijn er plekken waar wél en plekken waar niet geparkeerd mag worden. In principe is het ieders eigen verantwoording om zich aan deze regels te houden.

Echter, steeds vaker constateren wij dat de veiligheid in het geding komt doordat mensen hun auto parkeren op plaatsen waar dat niet is toegestaan. Bijvoorbeeld op plekken waar een parkeerverbod geldt, in het groen of op de stoep. Dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties en tast ook de uiterlijke verzorging van het openbaar gebied aan.

Daarom heeft de gemeente besloten tot actie. In samenwerking met de politie is afgesproken dat de fout- parkeerders worden aangepakt. Zij ontvangen eerst een waarschuwing in de vorm van een kaartje van de gemeente. Hun kenteken wordt doorgegeven aan de politie. Na enkele weken gaat de politie controleren en daadwerkelijk bekeuren.

Op deze manier hoopt de gemeente de overlast aan te pakken en de veiligheid te verhogen.


* Eikenprocessierups

Na de eerste warme dagen van het jaar kunt u de eikenprocessierups in Brabant weer tegenkomen.

Door contact met de brandharen van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Op veel eikenbomen in Zuid- en Midden-Nederland kunt u in mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Ze gaan 's nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. Na contact met de brandharen van deze rups kunt u klachten krijgen zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of luchtwegen.

Bestrijding
Op plaatsen waar veel ongemak van de brandharen is, proberen bestrijders overheid, maar ook particulieren- de plaag milieuvriendelijk en zo vroeg mogelijk te bestrijden.

Herkennen
Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de specifieke nesten op de stammen of dikkere takken: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de boom.

Er zijn vooral risico's voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen (half mei-juni) en bij verdere verspreiding van deze brandharen door verwaaien van brandharen en lege nesten (juli-september).

Bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt, kunnen de reacties veel sterker zijn. Deze verschillen zeer sterk van persoon tot persoon. De huidirritaties die binnen acht uur optreden, zijn rood en pijnlijk en gaan gepaard met hevige jeuk, die tot twee weken kan aanhouden. Als de brandharen in de ogen komen, kan binnen enkele uren een rode, pijnlijke en jeukende zwelling en irritatie optreden. Inademing van de brandharen kan leiden tot irritaties en ontstekingen van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen.

Vermijd contact
Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. U kunt meer lezen in de folder (o.a. verkrijgbaar bij de receptie en bij de Afdeling Ruimtelijk Beheer van de Gemeente Haaren of hieronder te downloaden. Als u op uw eigen perceel te maken hebt met eikenprocessierupsen, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij uw gemeente. Te downloaden:

* eikenprocessierups publieksfolder.pdf


* Cursus van Madi: 'Rondkomen met je inkomen'

De laatste tijd melden de media regelmatig dat het aantal Nederlandse huishoudens dat in financiële problemen verkeert, drastisch stijgt. Steeds meer mensen staan maandelijks rood. Naar aanleiding van deze maatschappelijke ontwikkelingen en signalen vanuit diverse instanties, heeft de stichting Maatschappelijke Dienstverlening 's-Hertogenbosch de cursus "rondkomen met je inkomen" opgezet. Door met deskundige begeleiding stil te staan bij het uitgavenpatroon leren de cursisten hoe beter rond te komen. De cursus start op maandag 21 mei a.s .

Wat leer je in deze cursus?

¡ Hoe verzorg je de huishoudadministratie?

¡ Hoe kun je voorkomen dat er onvoldoende geld is voor onverwachte uitgaven zoals de reparatie van de wasmachine?

¡ Hoe zorg je ervoor dat je ook de rekeningen kunt betalen die niet maandelijks terugkomen, bijvoorbeeld verzekeringen?

¡ Hoe houd je overzicht over je inkomsten een uitgaven?

¡ Maak je gebruik van alle inkomensondersteunende voorzieningen?

¡ Zijn er nog besparingstips?

Praktische informatie over de cursus

De cursus (5 bijeenkomsten) start op 21 mei 2007, van 10.00 - 11.30 uur in Gastenbosch in Helvoirt.

De cursus is gratis; wel wordt er een vergoeding van EUR 5,00 voor materiaalkosten gevraagd en een borg. U wordt verzocht deze contant en gepast deze op de eerste cursusbijeenkomst te voldoen.

(vervolg data zijn: 4 juni, 11 juni, 18 juni en 2 juli)

U kunt zich iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch aanmelden voor de cursus bij Stichting maatschappelijke dienstverlening `s-Hertogenbosch, tel. 073- 6444 244.