Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Tweede Kamer debatteert stevig over Wmo

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

De Tweede Kamer heeft op 18 april met Staatssecretaris Bussemaker (VWS) overlegd over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Basis voor het overleg was de tussenrapportage van het ministerie over het eerste kwartaal van de Wmo. De Tweede Kamer heeft laten zien dat zij de vinger aan de pols houdt en de belangen van de individuele burger voorop stelt.

Belangrijke inhoudelijke punten die aan de orde kwamen:


* De hoogte van het Persoonsgebonden budget (PGB) De Tweede Kamer heeft, met grote nadruk én opnieuw, bevestigd dat mensen met het PGB een met natura vergelijkbare dienst of product moeten kunnen kopen.


* Indicatiestelling
Er blijkt onduidelijkheid te zijn over de indicaties en de grote verschuivingen tussen de zwaardere huishoudelijke hulp, de lichtere huishoudelijke hulp en de alfahulp. Deze zijn niet verklaarbaar en pakken nadelig uit voor mensen met beperkingen. De Tweede Kamer wil hierover meer duidelijkheid en heeft een ander onderzoek geëist.


* De realisatie van de compensatieplicht
Er blijkt een verschil te bestaan tussen de omvang van de geïndiceerde zorg en de feitelijke hulp die Wmo-gerechtigden krijgen. Ook hier wringt het voor mensen die aangewezen zijn op gemeentelijke compensatie bij het voeren van een huishouding. Instellingen hebben in het verleden veel ruimte gekregen om zelf de geïndiceerde zorg in te vullen. De Tweede Kamer heeft nader onderzoek gevraagd.


* Werkgelegenheid in de zorg
De Tweede Kamer is erg bezorgd over de stand van zaken met betrekking tot de werkgelegenheid. De voorstelling van zaken door ex-staatssecretaris Ross blijkt te eenvoudig te zijn. De Tweede Kamer ondersteunt de aanpak van staatssecretaris Bussemaker om met partijen in 2007 tot een goede oplossing te komen.


* Aanbestedingen
Hoofdonderwerp van het debat was de aanbestedingssystematiek. De Tweede Kamer wil hierover voor de zomer duidelijkheid. De kamer sprak steun uit voor het Zeeuwse model, waarbij aanbesteding gaat op basis van kwaliteit tegen vastgestelde tarieven. Bij een aantal Kamerleden is de politieke wil aanwezig om kritisch te kijken naar het model van aanbestedingen en naar de werkgelegenheidseffecten.

Zie ook de brief van de CG-Raad aan de Tweede Kamerleden

(Geplaatst: 2 mei 2007)

---