Senternovem


Nieuws

02-05-2007 | Regionaal netwerk Duurzame Vastgoedontwikkeling Haaglanden opgericht

Op de 'landelijke Netwerkdag Duurzaam Bouwen' van SenterNovem en Duurzaam Hoger onderwijs is een regionaal voorbeeldnetwerk Duurzame Vastgoedontwikkeling Haaglanden opgericht door
Ontwikkelingsmaatschappij Den Haag (Om Den Haag) en de Haagse Hogeschool (HHS). Dit netwerk versterkt de samenwerking en de kennisuitwisseling tussen het bouwonderwijs en alle betrokken ketenpartners in de duurzame vastgoedontwikkeling.

'Om Den Haag'
In opdracht van de gemeente Den Haag voert Om Den Haag een project uit dat moet leiden tot optimale samenwerking in de keten van duurzame vastgoedontwikkeling en het daadwerkelijk realiseren van duurzaam vastgoed. Hiertoe wordt een klankbordgroep opgericht met daarin alle ketenpartners zoals stedelijke ontwerpers, ingenieurs, projectontwikkelaars, architecten, bouwers, installateurs, eindgebruikers en slopers. Particuliere opdrachtgevers die een duurzaam gebouw willen (her)ontwikkelen, kunnen straks terecht bij deze klankbordgroep voor gericht en deskundig advies en begeleiding. In het project wordt nauw samengewerkt met koepelorganisaties zoals Bouwend Nederland, de koepelorganisatie voor installateurs UNETO-VNI, de Bond van Nederlandse Architecten en partijen zoals de Rijksgebouwendienst, Rabobank Vastgoed, ING Real Estate en ingenieursbureaus zoals Witteveen+Bos.

Rol Haagse Hogeschool
De Haagse Hogeschool (HHS) is op vele fronten actief op het gebied van duurzaamheid. Een goed voorbeeld is de jaarlijkse deelname aan de Shell Eco-marathon, dit jaar in mei 2007. Ook zal de Haagse Hogeschool in 2009 in Delft een duurzaam Academiegebouw openen. Daarnaast is De HHS benaderd om te adviseren bij de ontwikkeling van een duurzaam strandpaviljoen. Voor dit soort projecten zal de HHS zogenaamde multidisciplinaire projectteams opzetten waar interne expertise gebundeld wordt. Samenwerking met externe partijen is vaak noodzakelijk omdat niet alle kennis in huis beschikbaar is. De klankbordgroep Duurzame Vastgoedontwikkeling van Om Den Haag speelt hier een belangrijke rol in.

Opzet regionaal netwerk
Om Den Haag en de HHS zullen op korte termijn nadere afspraken maken over hoe de onderlinge samenwerking vorm kan worden gegeven en op welke wijze het netwerk wordt opgezet. Informatie hierover wordt beschikbaar gesteld via de website van SenterNovem en het Duurzaam Hoger Onderwijs.