Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Datum
2 mei 2007
Nummer
111
360 Brabantse zwembaden krijgen het
vignet Veilig & Schoon

Van de categorieën badinrichtingen die in aanmerking komen,
krijgt 91 procent van de 395 zwembaden het vignet Veilig & Schoon van de provincie Noord-Brabant. In totaal komen 360 badinrichtingen voor het vignet in aanmerking. Het gaat dan om openbare en semi-openbare zwembaden en ingerichte zwemplassen. De baden die het vignet kregen, voldeden vorig jaar aan de eisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. Afgelopen jaar is hard getrokken aan het controleren van belangrijke overtredingen van de Wet hygiëne, veiligheid bij badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz). De provincie blijft via bestuursrechtelijke of strafrechtelijke handhaving, de gezondheid en het welzijn van de zwemmers zo goed mogelijk beschermen.

De provinciale Whvbz-inspecteurs bezochten in 2006 alle geregistreerde zwemgelegenheden in Noord-Brabant minimaal één keer. Tijdens de inspectiebezoeken controleerden de regio-inspecteurs vooral op overtredingen van kernbepalingen uit de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden. Kernbepalingen zijn o.a. het op een juiste manier toezicht houden in een badinrichting, het eigen dagelijkse waterkwaliteitsonderzoek en het verplichte maandelijkse onderzoek door een laboratorium.
Badinrichtingen waarbij in 2006 één van de kernvoorschriften werd overtreden kregen een vooraanschrijving waarin werd aangegeven dat deze constateringen direct of binnen een redelijke termijn beëindigd moeten zijn.Vervolgens vond er een Whvbz-hercontrole plaats.
De 9% van de badinrichtingen die geen vignet hebben gekregen, voldoen wel aan de minimale kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid en hygiëne. De gezondheid en welzijn van zwemmers in deze baden is dan ook niet in gevaar. Mocht na de maandelijkse meting blijken dat dit wel het geval is, dan wordt het bad direct gesloten.

De Zwemwaterfolder
De zwemwaterfolder 2007 van de provincie Noord-Brabant is weer verschenen. In deze folder staan 69 locaties van de zwemplassen met hun faciliteiten die door de provincie en het waterschap gecontroleerd worden op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit. De provincie raadt zwemmers aan alleen op deze plaatsen te zwemmen. Deze folder is gratis verkrijgbaar bij bibliotheek en VVV-kantoor. Op de site van de provincie: http//www.brabant.nl
onder het kopje Recreëren is een digitale versie te zien en te downloaden.