Ingezonden persbericht


FZ-voorzitter Karin van Rooyen koninklijk onderscheiden

Op 27 april is Karin van Rooyen, voorzitter van de Federatie Zakenvrouwen, benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Verrast en ontroerd liet ze zich de koninklijke onderscheiding opspelden door Frank Dales, burgemeester van Breukelen.

Federatie Zakenvrouwen en alle aangesloten netwerken feliciteren haar van harte met deze zeer verdiende bekroning.

Karin van Rooyen heeft het initiatief op gang gebracht tot oprichting van de Federatie Zakenvrouwen, was initiatiefnemer van Stichting Yente en spraakmakend voorzitter van de SVE. Degenen die haar van dichtbij kennen, weten dat zij een bevlogen, betrokken en stimulerende persoonlijkheid is. Daarom maakten de bestuursleden van FZ, SVE en Yente van de gelegenheid gebruik haar te decoreren met een tweede onderscheiding: een broche in de symbolische vorm van een sierlijk, klein netwerk.

Voor de vele netwerkleden die Karin van Rooyen slechts als voorzitter op afstand ervaren, hebben wij in deze speciale Update-editie een aantal fragmenten geselecteerd uit de toelichting die burgemeester Dales bij het uitreiken van de onderscheiding uitsprak.

"U weet met grote overtuigingskracht de belangen van vrouwelijke ondernemers op politiek-maatschappelijk niveau te behartigen. Dit zowel nationaal als internationaal. U hebt veel oog voor wat er in de maatschappij leeft en u heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Bovendien wordt u geroemd om uw rijkdom aan ideeën, uw rolvoorbeeld voor vele ondernemers en het gegeven dat u het beste in mensen naar boven weet te halen. Daarbij is het versterken van de relatie tussen met name vrouwelijke ondernemers en de politiek een absoluut 'highlight' voor u."

"Mevrouw Van Rooyen spant zich geheel belangeloos in om de kracht van het vrouwelijk ondernemerschap te laten zien en ruimte te scheppen waarin een vrouwelijke ondernemer kan groeien in haar ondernemerschap. Het stimuleren en versterken van vrouwen op ondernemersniveau, zowel in zakelijke als bestuurlijke zin, mag dan ook als één van de belangrijkste uitdagingen van mevrouw Van Rooyen worden gezien. Daarbij weet zij met haar open en naar buiten gerichte visie over grenzen te kijken en de kracht van personen, partijen en belangen te bundelen. In dát kader past ook - mede via de door mevrouw Van Rooyen geïnitieerde stichting Yente - haar grote bewogenheid met (kansarme) vrouwelijke ondernemers uit ont! wikkelingslanden en landen met opkomende economieën."

"Stuwende kracht, coach, promotor, positieve slagvaardigheid en niet aflatende ijver zijn slechts enkele van de bijzondere kwalificaties, zoals deze aan u worden toegedicht. Niet verwonderlijk dan ook dat u in de verscheidenheid aan functies een vooraanstaande en gezaghebbende rol weet te vervullen en uw inbreng als van onschatbare waarde wordt beschouwd. Uw toegankelijkheid voor een ieder, gecombineerd met een zeer enthousiasmerend optreden mag zonder meer worden omschreven als van waardevolle betekenis. Bovendien weet u door uw initiatiefrijk karakter in velerlei opzicht een voortrekkersrol te vervullen."

Karin van Rooyen was in de voorbije jaren ook initiatiefnemer/directeur van de Stichting Steunfonds Het Nederlands Landschap, lid van de ministeriële Commissie Ondernemerschap en Onderwijs. Behalve voorzitter van de Federatie Zakenvrouwen en lid van de Raad van Advies van Yente is ze momenteel lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Reinaerde, een Utrechtse zorgorganisatie voor dienstverlening aan mensen met een handicap, initiatiefnemer.

Het was Henna Pijper, voormalig vicevoorzitter van FZ, die een jaar geleden het initiatief nam voor de voordracht voor de koninklijke onderscheiding. De voordracht kreeg onmiddellijk bijval van alle genoemde organisaties.

Karin en Laurens van Rooyen

Federatie Zakenvrouwen
Landelijk Service Bureau
info@federatiezakenvrouwen.nl
T. 033 - 432 0734
F. 033 - 434 1069
Postbus 382
3830 AK Leusden