Gemeente Breda

Kadernota 2008: college maakt keuzes waar

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de Kadernota 2008 keuzes gemaakt
die ambities uit het Coalitieakkoord tot en met het jaar 2010 realiseren.

Het is daarmee het belangrijkste document voor het beleid van de komende drie jaar. Het college heeft bij het samenstellen van deze Kadernota goed naar de gemeenteraad geluisterd. De raad heeft op haar beurt het oor te luisteren gelegd bij de stad. Het college is blij dat het gelukt is om de wensen en prioriteiten van college en raad in de Kadernota 2008 op te nemen. Het college kijkt in deze kadernota verder vooruit dan gebruikelijk met een uitgebreid meerjarenperspectief op de uitgaven. Ook zijn nu al bedragen gereserveerd voor uitgaven die na 2010 gedaan moeten worden zoals voor de Stationslaan, een nieuw sportcentrum en de wijkontwikkeling.

De gemeenteraad bespreekt de Kadernota in haar vergadering van 7 juni 2007.

Prioriteiten raad

De gemeenteraad heeft na een debat op 15 maart over de contouren van de Kadernota in totaal 14 prioriteiten aangedragen bij het college die nu allemaal terugkomen in de Kadernota. Dat varieert van de uitbreiding van het armoedebeleid naar 110 % van het minimuminkomen, het intensiveren van onderhoud in de stad (totaal EUR 4,6 miljoen), extra geld voor de Ginnekenweg-Noord (EUR 0,9 miljoen), uitbreiden van de subsidie voor dansgezelschap De Stilte (EUR 25.000 extra), meer geld voor het dierenasiel (EUR25.000), een onderzoek naar bouwen boven de Bredestraat en het opknappen van kinderspeelplaats Elzenbroek (EUR20.000)

Zorg, welzijn en wonen

Het college gaat in 2008 een krediet vragen voor de ontwikkeling van een nieuw gemeentelijk sportcentrum. De hoogte van dat krediet moet nog worden vastgesteld. Verder vraagt het college EUR 2 miljoen om de realisatie van het Masterplan Onderwijs mogelijk te maken. Ook stelt het college voor om EUR 1,5 miljoen uit te trekken nieuwbouw van de Brede School Hoge Vucht. Voor de aanleg van een Cruyffcourt bij de Brede School in de Haagse Beemden trekt het college EUR 60.000,- extra uit.

Ontwikkeling

Voor de uitvoering van de verlengde Stationslaan neemt het college EUR 5 miljoen op in de Kadernota. Het college reserveert EUR 5,3 miljoen voor de aanleg van een ongelijkvloerse kruising van de Oosterhoutseweg met de Noordelijke Rondweg en EUR 3,3 miljoen voor de realisatie van twee multifunctionele accommodaties in Teteringen. Voor het informatiecentrum Teteringen is EUR 0,1 miljoen gereserveerd en voor Waterakkers EUR 1,4 miljoen. Een onderzoek naar de toekomst van het Composteerbedrijf gaat EUR 0,3 miljoen kosten. Daarnaast is er nog EUR
1,3 miljoen in de algemene reserve bestemd voor de verplaatsing van het Composteerbedrijf. Met deze 11,7 miljoen voor Teteringen kan de gemeente daar verder met de noodzakelijke ontwikkelingen.

Het college gaat een apart Structuurplan opstellen voor het gebied rond Lijndonk-Tervoort.

Het college zet EUR 75.000 extra in voor duurzame energie en milieu en reserveert EUR 0,1 miljoen voor de pilot nachtnet NS. Raad en college hechten veel belang aan de economische ontwikkeling van Breda. Daarom trekt het college EUR 0,3 miljoen per jaar uit voor uitvoering van de Economische Impulsnota. Het gaat dan om de ontwikkeling van bedrijventerreinen en Achter de Lange Stallen en omgeving, om economie in de regio en dienstverlening.

De VVV krijgt EUR 50.000 per jaar extra subsidie en er komt EUR 45.000 extra voor evenementenbeleid. Het programma Externe Betrekkingen, Subsidies en City marketing krijgt een eenmalige impuls van EUR 0,25 miljoen.

Leefbaarheid, veiligheid en beheer

Er komt een tweede veiligheidsregisseur zodat het mogelijk wordt om de hele stad te bestrijken. De verlichting in het Valkenberg wordt uitgebreid voor EUR 0,1 miljoen en eenzelfde bedrag wordt uitgetrokken voor een pilot van een gebruikersruimte voor alcoholisten in 't IJ. Er komt een buurtmeester in Tuinzigt (EUR 75.000).

Dienstverlening

In 2007 wil het college 20 digitale producten beschikbaar hebben en in 2008 zelfs 45. Ook wordt de website verbeterd en moeten de wachttijden in de publiekshal korter worden.

Nieuw in deze Kadernota is ook dat de raad een direct werkbudget van EUR 300.000 tot haar beschikking krijgt waarmee de raad snel kan inspelen op incidentele knelpunten die zij bijvoorbeeld bij werkbezoeken tegenkomen. Ook het college zelf krijgt een werkbudget.

In 2008 is ook EUR 350.000 beschikbaar om wensen van wijk- en dorpsraden uit te voeren. De wijk- en dorpsraden kunnen, nadat zij onderling overeenstemming hebben bereikt, zelf bepalen waar het geld aan besteed wordt.

Financieel perspectief

De omvang van de algemene reserve is ten opzichte van de pré-kadernotabrief verbeterd en de financiële ruimte voor 2008 is toegenomen. In de Kadernota 2008 heeft het college ingezet op het realiseren van politieke wensen en het oplossen van knelpunten, op het beperken van de inzet van structurele middelen, op het verbeteren van de algemene reserve en de risicopositie en op het optimaal gebruik maken van externe subsidiemogelijkheden. Om de prioriteiten voor de komende jaren te kunnen realiseren, onttrekt het college EUR 5 miljoen aan de algemene reserve als exploitatieruimte voor de jaren 2008-2010 en EUR 20 miljoen voor investeringen in die periode. De vrije ruimte in de exploitatie komt dan voor 2008 uit op EUR 0,3 miljoen en de vrije investeringsruimte voor de periode tot en met 2010 bedraagt EUR
2,5 miljoen. De algemene reserve zal eind 2008 EUR 35,7 miljoen bedragen. De verhoging van de lokale lasten is gebaseerd op het principe van kostendekkendheid en het gewogen gemiddelde van de loon- en prijsontwikkeling, deze bedraagt 3,15% voor 2008.

Breda, 2 mei 2007

Te downloaden:

* kadernota 2008 repro.pdf