Gemeente Barneveld


Barneveld breidt elektronische dienstverlening uit

Afbeelding bij bericht

De gemeente Barneveld heeft haar elektronische dienstverlening uitgebreid. Het is vanaf nu voor inwoners mogelijk om een aantal zaken volledig via de internetsite af te handelen. Barneveld kiest met voorzieningen als elektronische formulieren en DigiD voor een veilige en toegankelijke manier om de digitale dienstverlening te optimaliseren.

De gemeente Barneveld kiest in eerste instantie voor vier veelgebruikte formulieren. Het gaat om:

* het doorgeven van een verhuizing;

* het doorgeven van een vertrek naar het buitenland;
* het indienen van een bezwaar;

* aanvraag van een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie.

De zogenoemde E-formulieren zijn speciaal voor en met Nederlandse gemeenten ontwikkeld door EGEM, het landelijke kenniscentrum voor gemeenten en elektronische dienstverlening. De aanvragen worden ondertekend met een digitale handtekening, de DigiD (spreek uit: die-gie-dee). Overheidsinstellingen stellen met DigiD de identiteit van inwoners en bedrijven vast die gebruik maken van hun elektronische diensten. Het voordeel is dat inwoners en bedrijven met één inlogcode terecht kunnen bij steeds meer overheidsinstellingen (naast de gemeente ook onder andere de Belastingdienst en het UWV). Meer informatie is te vinden op www.digid.nl. Daar kan ook een inlogcode worden aangevraagd.

Elektronisch betalen
De kosten voor de aanvraag van het uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie (10,60) kunnen via de internetsite ook direct worden betaald. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van een landelijk platform, dat het mogelijk maakt om te betalen via uw eigen bank, of met behulp van een creditcard. Overigens is en blijft het ook altijd mogelijk om het uittreksel via een overschrijving of zelfs aan de balie in het gemeentehuis te betalen.

De formulieren zijn op de internetsite te vinden via het vernieuwde digitale loket onder de knop Dienstverlening. Daar vindt u, naast informatie over alle gemeentelijke producten en diensten, meer dan 70 digitale formulieren die u kunt downloaden en printen.

Digitaal bestemmingsplan
De gemeente Barneveld streeft ernaar zoveel mogelijk van haar dienstverlening en informatie te digitaliseren, en heeft met de bovengenoemde ontwikkelingen daarvoor de eerste stap gezet. Vanaf 4 mei wordt een volgende stap geïntroduceerd: dan wordt voor het eerst een bestemmingsplan (inclusief de bijbehorende voorschriften) via internet ontsloten en ter inzage aangeboden. Het gaat om het bestemmingsplan "Jan de Jagerweg en omgeving" in Voorthuizen. Belanghebbenden kunnen via de gemeentelijke site dan ook hun inspraakreacties indienen. Hierover volgt vanaf 3 mei meer informatie.

Barneveld, 2 mei 2007

Nummer 07049

Mutatiedatum 02/05/2007