Gemeente Breda

College stelt beleid vast voor grote windmolens

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat er binnen Breda geen nieuwe locaties zijn die geschikt zijn voor de bouw van grote windmolens, naast de eerder aangewezen locaties (Nieuwveer en Hazeldonk).

Bij de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied ten noordwesten van Breda, kan wel opnieuw bekeken worden of daar grote windmolens kunnen komen. Eventuele andere kansen voor windenergie zoekt Breda op regionaal of provinciaal niveau.

Ruimte rondom Breda

Breda is sterk verstedelijkt en heeft daardoor relatief weinig open ruimte waar grote windmolens kunnen staan. De locaties waar eventueel wel grote windmolens kunnen staan, zijn niet geschikt omdat de landschappelijke waarden te hoog zijn. Of de gemeente heeft al andere plannen met deze gebieden, die mogelijk geen doorgang kunnen vinden als er grote windmolens staan. Als het glastuinbouwgebied ten noordwesten van Prinsenbeek ontwikkeld wordt dan wil het college opnieuw overwegen of zij daar windmolens wil plaatsen. Kassen verbruiken tenslotte veel energie. Windmolens kunnen (groten)deels aan deze vraag voldoen.

Windmolenpark

De provincie wil graag zon 30 windmolens tegelijk plaatsen op één locatie in plaats van meerdere losse windmolens. In Breda zelf is geen plaats voor een grootschalige locatie. De gemeente wil daarom bekijken waar op regionaal niveau plaats is, bijvoorbeeld binnen bestaande samenwerkingsverbanden als West-Brabant en BrabantStad.

Breda 2015; een energieneutrale stad

Breda wil in 2015 een eind op weg zijn om een energieneutrale stad te zijn. Dat staat in de doelstellingen in de Milieuvisie Breda. Een energieneutrale stad betekent dat er zo min mogelijk energie gevraagd wordt en dat de energie die gevraagd wordt uit duurzame bronnen zoals windenergie komt. De doelstelling voor duurzame energie in Breda is dat 5% van de energievraag in 2010 duurzaam wordt opgewekt.

Breda, 2 mei 2007